Az Újvidéki Egyetem tanárai aláírásgyűjtésbe kezdtek, mellyel elítélik a Bölcsészkar két hallgatója, Dejаn Bаgаrić és Mihаjlo Nikolić, illetve a Jogi kar hallgatója Mаrko Đelević elleni erőszakos támadásokat, tudatja a 021.rs hírportál.

Amint arról a Szabad Magyar Szó is beszámolt, pénteken a Bölcsészkar épülete előtt ismeretlenek boxerekkel és vasrudakkal brutálisan megverték a Krov nad glavom nevű szervezet aktivistáit, Marko Đelević és Mihajlo Nikolić egyetemi hallgatót, szombaton pedig, ugyancsak az egyetemi kampusz területén támadták és verték meg brutálisan Dejan Bagarićot, az Egy az ötmillióból elnevezésű tüntetések egyik szervezőjét.

„Az egyetemi hallgatók elleni támadások aggodalmat váltanak ki, mert ezekben olyan fiatalok sérültek meg, akik bátran nyilvánították ki véleményüket jelen korunk fájó kérdéseiről, tevékenységükkel pedig egy igazságosabb társadalom megteremtésén fáradoznak. Azon irányú erőfeszítéseik, hogy a polgárokat megvédik a kényszerű kilakoltatástól, vagy hogy részt vesznek a hatalom ellen több hónapja tartó tiltakozásokon, semmiképpen nem adhat okot senkinek arra, hogy fizikai erőszakot alkalmazzon ellenük” – üzenték az Újvidéki Egyetem tanárai, akik kollégáikat is felszólították, hogy csatlakozzanak a petícióhoz, melyet itt lehet aláírni:

Nаstаvnici Univerzitetа u Novom Sаdu nаjoštrije osuđuju fizičke nаpаde nа studente

Nаstаvnici Univerzitetа u Novom Sаdu, koji veruju dа univerzitet predstаvljа zаjednicu аktivnih i rаvnoprаvnih subjekаtа, nаstаvnikа i studenаtа, zаhtevа od zvаničnih predstаvnikа univerzitetа dа osude nаpаde, а od držаvnih orgаnа dа odmаh pronаđu i procesuirаju one koji su pretukli studente kаko bi nа tаj nаčin sprečili pojаvu sličnih dogаđаjа.

Az aláírásgyűjtést egyébként a Bölcsészkar tanárai kezdeményezték, akik hozzátették, az egyetemi tanároktól elvárható, hogy társadalmilag aktívak legyenek, ez az elvárás pedig például szolgál minden egyetemi hallgató és szabad polgár számára.

A Bölcsészkar sajtóközleményben fejezte ki aggodalmát a történtek miatt:

„Ebben a városban, mely büszkén viseli az Európa Ifjúsági Fővárosa címet, a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot senki, semmilyen módon sem kérdőjelezheti meg, főleg nem erőszak által” – áll a Bölcsészkar közleményében.

A Bölcsész kar szerb nyelv és irodalom tanszékének negyedéves hallgatói nyílt levélben szólították fel a rendőrséget, hogy mielőbb derítse fel a Dejan Bagarić elleni támadás körülményeit. A hallgatók együttérzésükről biztosították Bagarićot, akiről azt írták, hogy példamutató egyetemista és közösségi aktivista.

A hallgatók azt üzenték, hogy az ilyen események kapcsán hallatni fogják hangjukat és nem fogják tolerálni az egyetemisták elleni erőszakot.

A történtek miatt kedden a Jogi kar épülete előtt tartanak erőszakellenes tüntetést.