Pokolgépes merényletet követtek el vasárnap Szíria északnyugati részén, a török határ közelében lévő Azaz városban egy mecset előtt, és legkevesebb 13 ember meghalt, több mint 20 pedig megsebesült – jelentették szíriai aktivistahálózatok, tudósít az Euronews.

Azaz város olyan ellenzéki fegyveresek kezén van, akiket Törökország támogat a szíriai kormányerőkkel szemben.

A pokolgépet egy gépkocsiba rejtették el, és akkor robbantották föl, amikor a hívek az esti imádságról éppen kifelé tartottak a mecsetből. A halottak között négy gyerek van, és a sebesültek között is több – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Azaz város korábban a Törökországgal is szemben álló kurd lázadók kezén volt, és abban az időben is több hasonló pokolgépes támadás történt a helységben. A mostani merényletnek az elkövetőjeként egyelőre nem jelentkezett semmilyen szervezet.

Szombaton Rakkában volt hasonló pokolgépes támadás, annak tíz halálos áldozata volt, köztük a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű lázadószervezet öt harcosa. A Washington támogatását élvező, kurd és arab erőkből álló SDF foglalta vissza Rakkát az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettől 2017 októberében.

A muzulmán böjti hónapból, a ramadánból már csak néhány nap van hátra.

Fotó: dw.com