A búvárok felhozták a múlt heti dunai hajóbaleset egyik áldozatának holttestét hétfőn Budapesten. Az áldozatot a Hableány roncsának mentési munkálatai közben találták meg. Hartánál is holttestre bukkantak a Dunában, de még nem azonosították.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy a délelőtti felderítő merülés során a magyar búvárok megtaláltak egy holttestet, amelyet később a koreai búvárok hoztak felszínre.

Múlt szerda este, nem sokkal 21 óra után a dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó a Margit hídnál ütközött a Viking szállodahajóval. A Hableány másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajók mentettek ki, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Húsz embert egyelőre keresnek.

A Hableányt a Margit-hídnál találták meg a mélyben. A Duna áradása és a gyors áramlás miatt a búvárok hétfőig nem tudták megközelíteni a hajótestet. Hajdu János, a TEK főigazgatója hétfőn azt mondta: az áramlás sebességének várható csökkenése miatt a búvárok már „érdemi mozgásra” is képesek lehetnek a víz alatt, illetve közös koreai-magyar merülésekre is sor kerülhet. Hangsúlyozta: arra törekednek, hogy lehetőség szerint úgy emeljék ki a hajótestet, hogy az ne törjön ketté.

Hajdu János azt mondta: már csak a 200 tonna megemelésére képes Clark Ádám úszó darut várják a helyszínére a mentés vezetői. Elmondta, hogy az eszköz várhatóan csak néhány nap múlva érkezik a Margit hídhoz, mert a Duna magas vízállása miatt jelenleg nem fér át a hidak alatt.

Shunkeun Song, a Dél-Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének katonai attaséja a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar kormánynak a segítségért, illetve azoknak a magyaroknak, akik kifejezték részvétüket az elhunytak hozzátartozóinak. Hangsúlyozta, hogy az eltűntek hozzátartozói nagyon várják a híreket, ezért arra kérik a magyar hatóságokat, engedélyezzék a dél-koreai búvároknak, hogy behatoljanak a hajóroncsba, de elfogadják a Terrorelhárítási Központ irányelvét, amely szerint a merülő búvárok életének védelme a legfontosabb.

A Legfőbb Ügyészség közölte: Polt Péter legfőbb ügyész a balesetet – kiemelt tárgyi súlyára és a nemzetközi összefüggésekre figyelemmel – kiemelt üggyé nyilvánította.

Nyitóképünkön: A kutatási munkálatokat végző szakemberek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál 2019. június 3-án. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral – turistákkal és két idegenvezetővel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek. MTI/Máthé Zoltán