„Isten iránti örömmel és hálával vagyok ma itt, ezen a történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelyen” – kezdte homíliáját Ferenc pápa szombaton délelőtt Csíksomlyón.

A Szentatya beszéde első részében az egyház nemzeteken, nyelveken és kultúrákon felül állását hirdette. Annak apropóján, hogy Csíksomlyó zarándokhely, a zarándoklat mibenlétéről beszélt. „Zarándokolni azt jelenti, hogy mint nép hazatérünk. Egy nép, amelynek gazdagsága a számtalan arc, kultúra, nyelv és hagyomány; Isten hívő szent Népe, amely Máriával együtt zarándokol az Úr irgalmát énekelve” – mondta.

A pápa szerint a zarándoklat „meghívás és késztetés” arra, hogy „járjunk együtt az úton”, tudatta a 444.hu.

„A zarándoklat kihívás, hogy felfedezzük és továbbadjuk az együttélés lelkületét, és ne féljünk a kölcsönös érintkezéstől, találkozástól és segítségnyújtástól” – tette még hozzá.

A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége, a párbeszéd, az egység és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is – mondta Ferenc pápa a több tízezer hívő előtt bemutatott szentmiséjén.

A Szentatya arra is figyelmeztetett: „Ne hagyjuk, hogy azok a hangok és sebek, amelyek az elkülönülést táplálják, megfosszanak a testvériség érzésétől”, egyúttal emlékeztetett, hogy Szűz Mária mindnyájunknál „közbenjárt” azért, hogy így legyen.

Ferenc pápa az MTI tudósítása szerint arra szólította a híveket: ne feledjék, s ne tagadják a múlt összetett és szomorú eseményeit, de ez nem gördíthet akadályt a testvéri együttélés elé, nem adhat rá ürügyet.

„Az Isten általi kiválasztottság titka ez, amely tekintetét a gyenge felé fordítja, hogy összezavarja az erőseket” – mondta homíliája zárásaként.