Mintha Afrikában élnénk, az utóbbi hetekben a piacokon a vöröshagymáért többet kell fizetnünk, mint egy kilogramm banánért. A termelők és a kereskedők a Blicnek adott nyilatkozatukban azt mondják, csak átmeneti az áremelkedés, mert jelenleg behozatali, vagyis külföldi vöröshagymát lehet csak kapni a piacon, és az árak is mérséklődnek majd, amint megérkezik a hazai termés.

A vöröshagyma kilogrammjának ára egész évben változik, 120-150 dinárba is kerül, míg egy kilo banánért 100 legfeljebb 140 dinárt kell fizetnünk. A kereskedők a hagymát jelenleg Ukrajnából, Fehéroroszországból és Albániából importálják, kisebb mennyiség érkezik csak nyugatról, elsősorban Hollandiából, amely a legnagyobb vöröshagymatermesztő vidék Európában, de ott kevesebb jut most exportra a tavalyi szárazság miatt.

A nagykereskedők a Blicnek elmondták, arra számítanak, hogy fokozatosan jelenik majd meg a piacon az itthon termesztett vöröshagyma, amelynek köszönhetően hétről hétre 5 dinárral olcsóbb lesz ez a zöldség. Arra számítanak, hogy heteken belül legfeljebb 90 dinárt kell majd fizetniük a fogyasztóknak a vöröshagymáért.

Szerbia egyébként a 62. azon a listán, amelyen a legnagyobb vöröshagymatermesztőket tartják számon a világban. Ami ennek a zöldségnek az exportját illeti, ott az 54. helyen szerepel.

Összesen 5000 hektáron terem vöröshagyma, ebből 2000 Vajdaságban található, évente 30.000 és 50.000 tonna közötti a termés, ami elég lenne a hazai piacnak, Szerbia mégis importálja ezt a zöldséget.

A vajdasági termelők a Blicnek azt mondták, a hazai hagymáért nagyban legutóbb 5-8 dinárt adtak kilogrammonként, és csak a nagyon ügyes termelőknek sikerült 12-15 dinárt kapniuk ennek a zöldségnek kilójáért. Amennyiben a kiadásokat összeadjuk, nagyon sok termelő felhagyott tavaly a vöröshagymatermesztéssel. Emellett a termés sem lesz tökéletes, a termelők számításai szerint a megtermelt hagyma ötödét ki kell dobniuk rothadás miatt.