Az Európai Bizottság ismét javaslatot tett Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak a megnyitására. Mindkét ország jelentős reformokat hajtott végre, de még sok kihívás előtt áll, mondta Johannes Hahn uniós bővítési biztos, az Európai Parlament külpolitikai bizottságának ülésén, melyen a legújabb országjelentéseket mutatta be, adta hírül a BBC szerb nyelvű honlapja.

A Szerbiára vonatkozó jelentésben az áll, hogy a jogállamiság és a Koszovóval való kapcsolatok normalizálása terén előrelépésekre van szükség. Szerbia uniós tagságáról folytatott tárgyalások üteme ezektől függ majd.

A 2018 március és 2019 március közötti időszakra vonatkozó országjelentés szerint elengedhetetlen, hogy Szerbia jelentős mértékben felgyorsítsa a reformintézkedéseket a jog uralmát illetően.

„Ez különösen az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció elleni küzdelem, a sajtószabadság, továbbá a háborús bűnök felgöngyölítése és a szervezett bűnözés visszaszorítása tekintetében fontos, amennyiben Szerbia szeretné megtartani egyensúlyát a csatlakozási tárgyalásokban” – üzenték meg Brüsszelből.

Az Európai Bizottság jelentése arra is rámutat, hogy Szerbia aktív maradt a Pristinával való párbeszédben annak ellenére, hogy Koszovó büntetővámot vezetett be a szerbiai termékekre.

A jelentés megemlíti, hogy az ellenzék március óta bojkottálja a parlament munkáját, a hatalmi koalíció olyan lépéseket tett, melyek rontottak a törvényalkotásról szóló vitán, ezzel pedig aláásták a képviselőház végrehajtó hatalom munkájába való betekintését.

Szerbiában nem javult a véleménynyilvánítás szabadsága, ez pedig aggodalomra ad okot, hangzott el Brüsszelben.