Aleksandar Vučić szerb elnök szerdán azt mondta, hogy a Koszovóban állomásozó nemzetközi csapatok képviselői nem mondanak igazat, amikor azt állítják, hogy értesítették Belgrádot az észak-koszovói rendőri akcióról, tudósít a 021.rs hírportál.

Vučić úgy fogalmazott, hogy volt valamiféle kapcsolatfelvétel az akció napján, de csak fél tizenkettő után, viszont akkor amikor a krízis elkezdődött, majd tetőzött, akkor senki sem lépett velük kapcsolatba. Az elnök rámutatott, hogy a szerb fél hírszerzési forrásokból tudott arról, hogy valami készülőben van, és erről tíz nappal ezelőtt beszélt is.

Vincenzo Grasso ezredes, a KFOR szóvivője azt mondta, hogy a szerbiai hatóságok értesítve lettek, hogy május 28-án letartóztatási akció lesz Koszovó északi részén, és hogy nem volt semmiféle meglepetés.

„Urai voltunk a helyzetnek tegnap, és folyamatosan követtük az eseményeket. Kapcsolatban voltunk a szerb hatóságokkal, és jó volt az információáramlás” – nyilatkozta Grasso a Prva Televíziónak.

Vučić úgy fogalmazott, hogy a Koszovói szerbek helyzete egy nappal a rendőrségi akció után sokkal nehezebb, mint előtte volt, és egységre szólította fel az ott élőket.

„Annyit mondhatok, hogy Szerbia megvédi a nemzetet, de nem fog ölbe tett kézzel ülni. A szakértő pedig mondjon, amit akar. Lehet, hogy azt hitték, hogy értesítettek egy valakit az öt millióból, vagy valamelyik papot, de bennünket biztosan nem” – mondta a szerb elnök.

A tegnapi rendőri akció után Észak-Koszovóban a helyzet nyugodt, de feszült. Szerdára Kosovska Mitrovica központjába tiltakozást hirdettek meg az ott élő szerbek.

Amint arról beszámoltunk, tegnap a koszovói különleges rendőrség (ROSU) tagjai Észak-Koszovó több településén tartottak rajtaütést, melynek során húsz személyt letartóztattak, Aleksandar Vučić szerb elnök pedig a szerb hadsereg teljes harci készültségét rendelte el.