A ROSU koszovói különleges rendőri alakulat keddi akciója során tizenkilenc rendőrt és 9 civilt vett őrizetbe Észak-Koszovóban, amiatt Belgrádban összehívták a Nemzetbiztonsági Tanácsot, Vučić szerb elnök pedig elrendelte a szerb hadsereg teljes harci készültségét – áll az N1 Televízió hírösszefoglalójában.

A legfrissebb információk szerint Koszovó északi részén jelenleg nyugalom van, de feszült a légkör. Kosovska Mitrovicában ma elmaradt a tanítás az iskolákban.

Zubin Potokban két személy megsérült. Négy szerbet őrizetbe vettek, és a Beta hírügynökség jelentése szerint a ROSU rendőrei megverték őket. Egy éppen ott tartózkodó lányt is bántalmaztak. A jelentések szerint könnygáztól is sérültek meg személyek.

Hashim Thaçi koszovói elnök kijelentette, hogy Aleksandar Vučić szerb államfő azon döntése, hogy elrendelte a hadsereg harci készültségét egy populista lépés volt, ami belpolitikai célokat szolgál.

„A szerb elnök jól tudja, hogy támadhatja meg Koszovót. Ez egy lehetetlen és elképzelhetetlen dolog, amiről ő maga is meg van győződve, mindenesetre a koszovói intézmények, beleértve a biztonsági erőket is, készenlétben vannak. A populista kijelentések nem jelentenek háborús fenyegetést, azok belső használatra használja, hogy ezzel Szerbiában nagyobb szimpátiára tegyen szert” – mondta Thaçi.

Aleksandar Vučić közölte, hogy a koszovói különleges rendőri alakulat egységei megkezdték a kivonulást Észak-Koszovóból. A szerb elnök szerint erre azért került sor, mert a nemzetközi közösség reagált, mert hatáskör túllépés történt.

A szerb elnök korábban azt mondta, hogy a nagyhatalmak reagáltak, és azt mondták, hogy a rendőrségi akciónak semmi köze sincs a bűnözés elleni harchoz, és hogy az túllépte hatáskörét.

Oroszország külügyminisztériuma provokációnak nevezte a koszovói rendőrség akcióját. A Sputynik hírügynökség jelentése szerint az orosz külügyi tárca felszólította Pristina nemzetközi támogatóit, hogy bírják jobb belátásra a koszovói albán radikálisokat és akadályozzák meg a konfliktus eszkalálódását.

Dragomir Anđelković politikai elemző szerint nem valószínű, hogy koszovóban valódi háború robban ki, de egy bizonyos intenzitású konfliktus kialakulása lehetséges.

Zubin Potoknál megtámadták Zoran Maksimovićot, a Prva Televízió riporterét. A médiaház azt közölte, hogy a koszovói rendőrök megállították Maksimović autóját, és megrongálták járművét.

Maksimović arról számolt be, hogy autója teljesen tönkrement a ROSU tagjaitól jövő lövöldözésben. A mentők sérülteket szállítottak, lövöldözések és sokkoló bombák robbanása hallatszódott.

A koszovói rendőrség közölte, hogy a több régióra kiterjedő akció során szerb, albán és bosnyák nemzetiségű személyeket is őrizetbe vettek.