Kosovska Mitrovica északi részében megszólaltak a szirénák, mert a ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai mind a négy szerb község területén megjelentek, tudósít a Szerbiai RTV. A Tanjug jelentése szerint hat szerbet tartóztattak le, mindannyian a koszovói rendőrség tagjai. Aleksandar Vučić szerb elnök elrendelte a szerb katonaság teljes készültségét.

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó ügyi irodákának igazgatója azt mondta, a ROSU egységeinek tagjai állig felfegyverkezve érkeztek a helyszínre, szavai szerint azzal a céllal, hogy megfélemlítsék az embereket és pánikot keltsenek a letartóztatásokkal, amelyekről néhány nappal ezelőtt Aleksandar Vučić is beszélt.

— Kedden reggel hat óra tájban a koszovói különleges rendőri alakulat tagjai három irányból hatoltak be Koszovó északi területére, mind a négy szerb községet beleértve, mondta az igazgató a Tanjugnak, majd hozzátette, hogy a támadás a nemzetközi közösség egy részének beleegyezésével történt.

„Napok óta figyelmeztetünk arra, hogy ehhez hasonló események várhatók. A szerb állam több alkalommal is felhívta a figyelmet arra, hogy az ehhez hasonló eseményeket meg kell akadályozni, mert az a déli tartományunkban a békével való játszadozásnak számít”, mondta Đurić.

A Koszovó Ügyi Iroda igazgatója azt is elmondta, lövések is hallatszottak és információik vannak arról, hogy többeket letartóztattak. A Tanjug nem hivatalos értesülései szerint a koszovói rendőrség három szerb tagját állították elő.

Kosovska Mitrovica főterén nagyon sokan gyűltek össze, és legalább egy órája szólnak a vészjelző szirénák.
A Szerbiai RTV értesülése szerint Szerbia komoly diplomáciai intézkedéseket foganatosított.

A szerb belügyminisztérium a rendőrség különleges egységeit is teljes készültségben tartja a ROSU támadásai miatt.

A koszovói rendőrség közleménye szerint kedden a prištinai Alapfokú Bíróság elrendelése alapján több rendőrt és néhány civil polgárt tartóztattak le, tudósít a Szerbiai RTV.

A közleményben az áll, hogy a letartóztatásokat több hónapon át tartó nyomozás előzte meg, amely során felmerült a gyanú, hogy az előállított személyek bűnbandák tagjai, amelyek árucsempészéssel foglalkoznak. A személyeket többek között hivatali helyzetük visszaélésével, kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak. A koszovói rendőrség kiemeli, hogy a fegyveres ellenállás ellenére a gyanúsítottakat sikeresen előállították, több, engedély nélkül tartott gépfegyvert foglaltak le.

Az albán sajtó értesülései szerint több tíz letartóztatott is lehet, és hogy közöttük olyanok is szerepelnek, akiknek közük lehet Oliver Ivanović, valamint a 2011-ben meggyilkolt koszovói rendőr Enver Zumberi ellen elkövetett bűncselekményekhez is.