A koszovói albánok azt hiszik, hogy mindent megengedhetnek maguknak – így reagált Pásztor István arra a hírre, hogy a ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai kedden behatoltak mind a négy koszovói szerb község területére. A koszovói albánok lépéseivel veszélybe kerülhet a Belgrád és Pristina közötti viszony békés rendezése – erről is beszélt a Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A VMSZ elnöke a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában elmondta: ezzel az albánok megpróbálják aláásni a békés úton történő megoldáskeresés lehetőségét:

„A koszovói fegyveres erők betörtek az éjszaka folyamán az északi szerb önkormányzatok némelyikébe. Ami azt bizonyítja, hogy valamilyen oknál fogva a koszovói albánok túl biztosnak, elbizakodottnak tűnnek. Úgy gondolják, hogy mindent megengedhetnek saját maguknak.”

Hétfőn délután mutatta be a Koszovóról szóló jelentését a szerb köztársasági parlamentben a szerb államfő. Ennek kapcsán Pásztor Bálint, a VMSZ-DCSP köztársasági frakcióvezetője felszólalásában párhuzamot vont a majdnem száz évvel ezelőtti trianoni események és a mostani koszovói helyzet között.

A Napindítóban Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta: azért támogatják az ország és Aleksandar Vučić szerb államfő Koszovóval kapcsolatos törekvéseit, mert a vajdasági magyarság azt, ami most zajlik, már megtapasztalta és átélte:

„Azt, ami a szerbekkel Koszovó vonatkozásában történik, ami a szerb nemzettel történik, mi magyarok száz évvel ezelőtt átéltük. Az, ami most ebben a pillanatban politika Szerbia vonatkozásában, Szerbia-Koszovó tekintetében, vagy pedig a szerb politikum szempontjából, az a mi számunkra történelmi tapasztalat. Azt gondolom, hogy ez az, ami feljogosít bennünket arra, hogy mondatokat fogalmazzunk meg.”

A politikus az EP-választásról is beszélt. A vajdasági magyarok számára nagy jelentősége van annak, hogy a Fidesz-KDNP óriási sikerrel szerepelt az európai parlamenti választáson, Deli Andor pedig újabb öt évig képviselheti az itteni magyar közösséget – mondta el Pásztor István. Hozzátette, ezzel számos fontos kérdés maradhat napirenden az európai parlamentben:

„Sor fog kerülni Szerbia új országjelentésének a bemutatására, ahol valószínűleg benne lesznek a számunkra fontos dolgok. Ha nem, akkor az lesz a feladata, hogy beletuszkolja őket a végső változat tekintetében.”

Pásztor István hozzátette: az Európai Bizottság élére olyan személynek kellene kerülnie, akinek a kontinens jövőjével kapcsolatban és a nyugat-balkáni bővítés tekintetében is határozott elképzelései vannak.