Csütörtökön éjjel fémtolvajok mintegy egy kilométer kábelt vágtak le és loptak el a Kupuszinát Apatin irányából elektromos energiával ellátó magasfeszültségű távvezetékről, így a település mintegy kétezer lakosa több órára áram nélkül maradt. A tolvajok kihasználták a lehetőséget, hogy a megrongált távvezeték használaton kívül van, és hétfőn éjszaka visszatértek, hogy ellopjanak még néhány tonna rézkábelt.

A Radio Dunav értesülései szerint az újabb lopást a Delta Agrar munkásai jelentették az áramszolgáltatónak, akik a kora reggeli órákban vették észre, hogy valaki áthatolt annak a földterületnek a kerítésén, melyet ez a vállalat művel, és melyen keresztül halad a kupuszinai távvezeték.

„Az éjszaka esett az eső, munkatársunk, aki az éjjeli műszakban dolgozott nem vett észre semmi gyanúsat” – mondták a mezőőrök, és hozzátették, hogy korán reggel értesítették a rendőrséget és a Villanygazdaságot, akik elvégezték a helyszínelést és jegyzőkönyvet készítettek.

Kupuszina: Ezer méter távvezetéket loptak el, áram nélkül volt a falu

Csütörtökön éjjel fémtolvajok mintegy egy kilométer kábelt vágtak le és loptak el a Kupuszinát Apatin irányából elektromos energiával ellátó magasfeszültségű távvezetékről, így a település mintegy kétezer lakosa több órára áram nélkül maradt. A Radio Dunav értesülései szerint a villanygazdaság szakemberei a hibabejelentést követően a terepre érkeztek, hogy elhárítsák a problémát, és megállapították, hogy közel ezer méter kábelt loptak el, amiről értesítették a rendőrséget is, amely elvégezte a helyszínelést.

A néhány nappal ezelőtti kábellopás során felmerült kérdések továbbra is válaszra várnak: hogyan sikerült a tolvajoknak ellopni a magasfeszültség alatt álló kábeleket, hogyan tudták megmászni a karókat és logisztikailag hogyan bonyolították le a bűntettet. Az sem világos továbbá, hogy a tolvajok honnan jutottak információhoz, hogy az említett vezetéket időközben áramtalanították.

A becslések szerint a tolvajok első alkalommal húszezer euró kárt okoztak a Villanygazdaságnak, a számítások alapján a most okozott anyagi kár mértéke hasonló a néhány nappal ezelőttihez.

A történtek miatt Kupuszina jelenleg Monostorszeg (Bački Monoštor) irányából kapja a villanyáramot, és egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor normalizálódik az áramellátás, azaz mikor kapcsolják vissza a falut az apatini trafóállomásra, ahová egyébként tartozik.

A Villanygazdaságból nem adtak ki közleményt, a rendőrség azonban nyomoz az elkövetők után, és a vizsgálat során azokat is meglátogatják, akikről a rendőröknek tudomása van, hogy lopott rezet szoktak felvásárolni.