A Fidesz 13, a DK 4, a Momentum 2, az MSZP-Párbeszéd a Jobbik 1-1 mandátumot szerzett a 2019-es EP-választásokon. Az Index.hu összeszedte, kik lesznek azok a képviselők, akik Brüsszelben és Strasbourgban tölthetik a következő öt évet.

Fidesz – 13 mandátum

Dr. Trócsányi László?

Dr. Szájer József

Járóka Livia

Deutsch Tamás

Gyürk András

Dr. Gál Kinga

Hölvényi György

Győri Enikő

Dr. Kósa Ádám

Bocskor Andrea

Deli Andor

Hidvéghi Balázs

Tóth Edina

Az előzetes információk szerint Trócsányi Lászlót az Európai Bizottság magyar biztosának szeretné Orbán Viktor. Így aztán nem lehet EP-képviselő, a két poszt összeférhetetlen. A 14. a Fidesz-listán Kovács István Gergely, de természetesen külön pártdöntés lesz, ki veszi fel Trócsányi mandátumát, ha ő lemond róla.

DK – 4 mandátum

Dr. Dobrev Klára

Dr. Molnár Csaba

Rónai Sándor

Ara-Kovács Attila

A DK a legmerészebb álmaiban is előzőleg 3 mandátummal számolt. A negyedik helyen szereplő Ara-Kovács Attila is örülhetett a végén, és az Indexnek azt mondta, utazik Brüsszelbe.

Momentum – 2 mandátum

Dr. Cseh Katalin

Donáth Anna

A Momentum két női listavezetőt kommunikált, de csak a legoptimistább forgatókönyvükben szerepelt, hogy két mandátumot el is nyernek. Várhatóan mindkét képviselő utazik.

MSZP-Párbeszéd – 1 mandátum

???

Itt azért kérdőjeles a dolog, mert jogi szempontból Tóth Bertalan pártelnök-listavezető nyerte a mandátumot, de ő jelezte, hogy nem kívánja felvenni. Nem kapja meg azonban automatikusan Ujhelyi István. Először Szanyi Tibor, majd Tóth is jelezte, hogy erről jövő héten az MSZP választmánya dönt.

Jobbik – 1 mandátum

Gyöngyösi Márton?

A Jobbik frakcióvezetője várhatóan lemond a magyar parlamenti mandátumáról, és repül Brüsszelbe. De kérdés, hogy a Jobbik összeomlása után hogyan alakulnak a belső viszonyok.