45 Facebook-oldal összesen 2468 bejegyzését elemezte három politikai elemzőcég, a magyar Political Capital, a szlovák Globsec Policy Institute és a cseh Prague Security Studies Institute április 10. és május 10. között, írja a 444.hu.

Az elemzők arra jutottak, hogy

„Magyarországon a kormány által irányított média és a Kreml-barát álhír- és propagandaoldalak üzeneteiket és tartalmukat tekintve erős átfedést mutattak az európai parlamenti választás kampányának időszakában.”

A vizsgált oldalak közé egyrészt a magyar kormánymédia több kiadványa – például a hirado.hu, a Pesti Srácok, az Origo vagy a Tv2 – másrészt olyan fb-oldalak kerültek be, amelyek a Facebookon a legtöbb cikket publikálták és/vagy a legnagyobb közönséggel (legtöbb követővel) rendelkeznek, továbbá a migrációval, az Európai Unióval és Oroszországgal kapcsolatban rendszeresen terjesztenek egyértelműen dezinformációs tartalmakat.

A kutatók azt vizsgálták, hogy az egyes pártok és témák, illetve az Európai Unióval kapcsolatos információk milyen narratívák keretében jelennek meg az EP-kampányban.

A Political Capital első megállapítása az, hogy a vizsgált időszakban Magyarországon zajlott a legintenzívebb dezinformációs kampány, mert

“Magyarországon az EU-ban szinte egyedülálló módon a kormány által irányított mainstream média is rendszeresen közöl dezinformációs tartalmakat.”

A posztok tartalmi elemzése alapján kimondták, hogy a kormánysajtó mellett az „alternatív oldalak” is nyíltan a Fidesznek kampányoltak.

Az egyéb oldalak szinte kizárólag a migráció témájában támadták dezinformációval az ellenzéket, azt állítva, összhangban a Fidesz kommunikációjával, hogy az ellenzéki pártok, irányultságuktól függetlenül egy közös, a „magyar érdekkel” szembe helyezkedő, „bevándorláspárti” platformon állnak.

A Fidesz az alternatív híroldalakon is a magyarok és az európai kereszténység védelmezőjeként tűnt fel.

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.

Nyitókép: Pixabay