A 16 éves svéd Greta Thunberg neve fogalommá vált tavaly augusztus óta. Példamutató elszántsággal és kitartással igyekszik a felnőttek tudtára adni, hogy alig van időnk megváltoztatni a hozzáállásunkat a környezeti problémákhoz. A klímaváltozás végzetes következményeire hívja fel a figyelmet, először csak csendes iskolamegtagadó sztrájkkal tette ezt, majd markáns beszédeivel olvasott be a felnőtteknek különböző kongresszusokon és csúcstalálkozókon. Minden pénteken a svéd parlament előtt tiltakozik. A diáktársadalom is lassan támogatni kezdte, s mára már több, mint száz országban rendeztek valamilyen megmozdulást Greta nevével fémjelezve. A mozgalom a Fridays for Future (Péntekek a Jövőért) nevet kapta, utalva a péntekenkénti figyelemfelkeltő eseményekre.

Az FFF honlapja szerint a második globális sztájknapon, május 24-én, Magyarországon tizenhárom helyszínen tüntettek a klímaváltozást előidéző tevékenységek ellen, Szerbiában pedig három városban, Belgrádban, Čačakon és Topolyán.

A topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola harmadikos diákja, Toldi Emese kezdeményete és szervezte meg az első ilyen megmozdulást a Vajdaságban.

– Greta üzenete hozzánk is elért: nagyon fontos, hogy élhető legyen a környezetünk, hogy legyen jövőnk, itt Szerbiában, vagy akárhol a világon. Örülök, hogy Topolya is felkerült a mozgalom térképére és Szerbiából is olyan képet küldhetünk a világba, hogy a fiatalok nem közönyösek ezek a fontos kérdések iránt. Topolyán nem voltunk ugyan sokan, de reméljük, hogy egyre több ember ingerküszöbét eléri a probléma és csatlakozik. Az a terv, hogy minden hónapban szervezünk valamilyen megmozdulást – mondta Toldi Emese, a topolyai rendezvény főszervezője.