Niki Lauda egy különleges, de fegyelmezett páciens volt, hihetetlenül erős karakterrel és óriási életerővel – mondta az újvidéki Dimitrije Panfilov esztétikai sebész, aki az 1976-os nürburgringi baleset után tagja volt annak az orvosi csoportnak, akik megoperálták a pár nappal ezelőtt elhunyt Formula-1-es versenyzőt.

– A baleset után nem az égési sérülések okozták a legnagyobb problémát, amelyek az arcának mintegy tíz százalékát borították, hanem a kiégett tüdő – mesélte Panfilov, aki világviszonylatban is elismert szakembernek számít az esztétikai sebészet területén.

Dimitrije Panfilov: Az orvosok rábeszélésére egy szívószálon keresztül kellett lélegeznie. Ha mély levegőt vett volna, ő összetörte volna a tüdejét

– Később sokan feltették nekünk a kérdést, hogy miért nem végeztük el szebben az arcműtétet. Hát, kérem szépen, ez az arc az ő döntése volt. Neki nem volt ideje hónapokon át a felépülésre, a gyógyulásra, mivel már a következő világbajnoki címet vette célba – mesélte az esztétikai sebész, aki egy németországi kórházban volt tagja annak az orvosi stábnak, amely az akkor aktuális Formula-1-es világbajnokot gyógyította.

„Niki Lauda egy nagyon fegyelmezett páciens volt. Az ő sérülései összeegyeztethetetlenek voltak az élettel. Az orvosok rábeszélésére egy szívószálon keresztül kellett lélegeznie. Ha mély levegőt vett volna, ő összetörte volna a tüdejét. Éppen ezért azt tanácsolták neki, hogy: Niki, csak szépen lassan, szívószálon keresztül lélegezz, és ő ezt maximálisan be is tartotta. Hihetetlen ember! Hat héttel a szörnyű szerencsétlenség után ő már az F-1-es autóban ült, s célba vette a következő világbajnoki címet – nyilatkozta Dimitrije Panfilov, aki visszaemlékezett az 1976-os német nagydíjra, amikor Lauda az esős aszfalton 225 kilométer/órás sebességgel kicsúszott a pályáról.

„A versenyautó megpördült, áttörte a biztonsági szalagkorlátot, Lauda fejéről lerepült a bukósisak, s utána több autó is nekiütközött. A versenyautó meggyulladt, a tűz gyorsan elérte a pilótafülkét is, ami azt jelentette, hogy Lauda egy percen keresztül egy lángoló autóban ült és tüzes gázokat lélegzett be, amelyek kiégették a tüdejét. Ez a sérülés volt a legnagyobb gondja. Életének utolsó kilenc hónapját már egy donortól kapott jobboldali tüdővel élte le, korábban a testvérétől kapott egy vesét, utána pedig a feleségétől egy másikat. Niki Lauda a nagyszabású műtéti beavatkozások hőse volt – mondta Panfilov, aki Németországban abban a kórházban dolgozott, ahol a legsúlyosabb égési sérüléseket szenvedett betegeket szállították.

Elhunyt Niki Lauda

Meghalt Niki Lauda, a háromszoros világbajnok Forma 1-es pilóta. Halálhírét családja közölte – jelentette be az osztrák közszolgálati televízió, az ORF. Niki Lauda 70 éves volt és súlyos beteg, tüdőátültetésen is átesett. A közlemény szerint Lauda békésen elaludt. Niki Lauda 8 hónappal ezelőtt esett át tüdőátültetésen, utána két hónapot kórházban volt.