Az Európai Parlamenti választások kapcsán 70.700 levélcsomag került postai úton kiküldésre a szerbiai lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok részére, ezenkívül 1848 levélszavazat érkezett a konzulátusra, amit személyesen vesznek fel az érintettek – nyilatkozta újságíróknak pénteken Babity János főkonzul.

– Azt kell, hogy mondjam, hogy gyakorlatilag az érdeklődés folyamatos, minden nap érkeznek levélszavazati csomagot felvenni a szavazópolgárok, illetőleg folyamatosan érkeznek azok is, akik a már kitöltött és lezárt levélszavazatokat elhelyezik a mellettünk látható urnákba – mondta a főkonzul.

A diplomata elmondta, hogy az elkészített, összerakott, külön dobozolt szavazati levélcsomagokat naponta viszik fel a Nemzeti Választási Irodába, hogy az NVI munkatársai a külső boríték megvizsgálásával el tudják kezdeni saját munkájukat. Csütörtök reggelig több mint 27 000 ilyen csomag indult el Budapestre.

Babity János a főkonzulátuson elhelyezett szavazóurnák előtt tartott sajtótájékoztatót

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa a választásra való tekintettel hosszabbított munkaidővel dolgozik, ami még szombaton érvényes, azaz 6 és 22 óra között a főkonzulátus szavazóköre nyitva áll, még ekkor is lehetőség van felvenni a szavazási levélcsomagokat, illetve voksolni is lehet. Vasárnap, május 26-án pedig a magyarországi szavazókörökkel összhangban a szabadkai külképviselet reggel 6 órakor nyit és 19 óráig lehet szavazni. Babity János rámutatott, hogy a voksolás mellett, a törvényi változásoknak köszönhetően még vasárnap is lehetőség van a szavazati levélcsomagokat felvenni.

A levélcsomag felvételéhez szükséges a személyazonosságot érvényes szerbiai, vagy magyar személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel igazolni, a szavazat leadásához azonban semmi sem szükséges, azt a szavazópolgárok ismerősei, rokonai is elhelyezhetik az urnába.

– Az úgynevezett személyes szavazás az évek óta megszokott módon történik. Ebben az esetben a szavazópolgár bejön, személyazonosságát természetesen igazolnia kell, és ennek birtokában veheti át a számára kijelölt szavazati csomagot – mutatott rá a főkonzul, és hozzátette, hogy a május 17-i határidőre 584 magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár jelezte azt, hogy a szabadkai főkonzulátuson szeretne szavazni.