Pénteken délelőtt adták át ünnepélyes keretek között a Zentai Közkórház sebészeti osztályának legújabb orvostechnikai eszközét, egy bizonyos 4K laparoszkópos tornyot, amely magyarországi támogatásból valósult meg, és melynek összértéke 135.000 euró.

– Azzal az örömmel nyújtom át a Zentai Közkórháznak, a zentai és a délvidéki betegeknek, ezt az –ilyen minőségben nagyon kevés helyen megtalálható – műszert, hogy használják egészséggel. Mindenképp egy olyan európai színvonalat szeretnénk teremteni, amely felé Szerbia is elhatározta, hogy kitartóan közeledik – közölte Grezsa István, Magyarország miniszteri biztosa.

– Figyelembe véve azt a technológiát, azt a gyógyítási lehetőséget, amit ez a mostani fejlesztés nyújt, egészen biztos, hogy új lehetőségeket biztosít a zentai kórháznak. Ez a beruházás megteremti a lehetőségét annak, hogy az egészségügyben dolgozók szakmailag fejlődni tudjanak. Meggyőződésem, hogy egy ilyen műszeren való munka itt tartó-és idevonzó erővel bír – mondta Pásztor István, a Tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Az átadón Farkas Emil, sebész-főorvos is jelen volt, aki elmondta, hogy Zentán 1995 óta van hagyománya a laparoszkópiás sebészetnek.

– A sebészek tudása megvan, és most már egy olyan eszköz is a tulajdonunkba került, ami a betegek javára, a betegek gyógyításának a minőségére szolgál. Én úgy gondolom, hogy ez a legfontosabb.

Az eseményen elhangzott, hogy a tervek szerint az év végén vagy a jövő év elején elindul a Zentai Közkórház teljeskörű felújítása, nem csak építészeti, hanem orvos-technológiai értelemben egyaránt. (B. L.)

Borítókép forrása: Pannon RTV