Ivica Dačić, Szerbia külügyminisztere a szomáliai elnöki palotában tartózkodott a terrortámadás időpontjában. A külügyminiszter a Tanjug hírügynökség érdeklődésére telefonon közölte, hogy erős robbanás hallatszott.

Mint ismeretes, Ivica Dačić Szomália elnökével, Mohamed Abdullahi Mohameddel folytatott tárgyalásokat az elnöki palotában a robbanás pillanatában. A megbeszélések központi témája a két ország diplomáciai kapcsolatainak felújítása, valamint Szomália Koszovó elismerésének felülvizsgálata volt. A megbeszélés alatt érkezett a hír a terrortámadásról, amelyben többen meghaltak és sokan megsebesültek.

Egy autós öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy ellenőrzőpontnál a szomáliai fővárosban, Mogadishuban szerdán, legalább 21 ember, köztük egy hatéves kislány életét vesztette. A rendőrség korábbi beszámolója legkevesebb 13 halálos áldozatról szólt.

A robbantásban további legalább 30 ember megsebesült, köztük két parlamenti képviselő – közölte a dpa német hírügynökséggel Ahmed Bashane rendőrtiszt. A hatalmas robbanás Boondhere körzet egyik forgalmas ellenőrzőpontjánál történt, ahol számos autó torlódott fel – mondta. Bashane szerint a halottak között van egy korábbi külügyminiszter, a biztonsági erők hat tagja, és egy magas rangú női katonai tisztségviselő, illetve civilek is. A halálos áldozatok száma tovább emelkedhet. Bashane úgy értesült, hogy a halottak között civilek is vannak. Két parlamenti képviselő megsebesült. A merénylet károkat okozott több közeli épületben.

A támadás végrehajtójaként az al-Shabaab szomáliai iszlamista terrorcsoport jelentkezett az őket támogató Andalus rádióadón. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló szélsőségesek rendszeresen hajtanak végre támadásokat a kelet-afrikai országban civilek és katonai célpontok ellen. A Szomália déli és középső részén több körzetet felügyelő al-Shabaab célja, hogy megdöntse a mogadishui kormány hatalmát.

Az RTV szerint Dačić a következő mondattal kommentálta a támadást:

„Mi ezt megszoktuk, minket bombáztak”.