Szerbia több városához hasonlóan az Egy az ötmillióhoz tiltakozás résztvevői Zentán a város Fő terén úgy nevezett Szabad zónát alakítottak ki.

A Szabad zóna kialakítása először Belgrádban kezdődött a tiltakozás résztvevői által, és a hetente megismétlődő akció elsődleges célkitűzése az, hogy a szerbiai és vajdasági városok lakosságát tájékoztassák azokról a történésekről, amelyeket az aktuális szerbiai, illetve Zenta esetében a vajdasági magyar vezetés a rezsimpárti médiumokon keresztül elhallgat tőlük.

Emlékeztetőül Szerbia a tavalyi évhez képest 14 helyezést zuhant a Riporterek Határok Nélkül, sajtószabadságot elemző listáján és jelenleg a 90. helyen szerepel.

A tiltakozás zentai aktivistái egy rendhagyó adománygyűjtéssel is „megfűszerezték” akciójukat. A Fő téren sétáló polgárok ugyanis támogatásukkal hozzájáruljanak ahhoz, hogy Győri István, Zenta község alpolgármestere, a Szerb Haladó Párt zentai szervezetének az elnöke a szerb állam felé be tudja fizetni igen jelentős tartozását. A járókelőket arra kérték fel, hogy érvényes és nem érvényes valuták, mind kevesebb értékű pénzérméjét, rágógumit, befőttes gumit, gombot adományozva segítsék ki az adójának befizetését (egyelőre) elmulasztó alpolgármestert.