Európa nagy részét veszélyes meleg hullámok várják, Dél-Kelet Európában és a Balkánon pedig a meleg mellett viharok jellemzik majd a nyáron, tette közzé az Accuweather meteorológiai szolgálat, írja a Tanjug.

A csapadékmentes tél és tavasz, majd a túlságosan csapadékos május után a szárazság jellemzi majd a az előttünk áló nyarat. A Balkánon a nyár folyamán nem kell extrém hőhullámokkal számolni, számítani kell viszont erőteljes és veszélyes viharokra Görögországban, Szerbiában és az Adriai-tenger partjainál.

Ezek a viharok nagyon sok villámlással, áradással, orkán erejű széllel és jéggel érkeznek majd, mondják a meteorológusok, akik szerint tornado kialakulása is lehetséges. A viharokra szinte minden esetben a délutáni, esti órákban kell számítani.

Európában a legmelegebb Portugáliában és Spanyolországban lesz, de Lengyelországot és Magyarországot sem kerüli el a hőség, amely Spanyolország térségében már júniusban megkezdődik és hosszan tart majd.

38 Celsius-foknál is melegebb lesz Franciaországban, Belgiumban, de ilyen melegre kell számítani egész Európában, Magyarországon is. Spanyolországban 43 Celsius-fok is lehet napközben, és enyhülést az éjszakák sem hoznak majd.

A hőség miatt sokkal nagyobb lesz az esélye az erdőtüzeknek Európa-szerte.

Fotó: Pixabay