Lesújtó jelentést adott ki Magyarországról az Európa Tanács emberi jogi bizottsága kedden, tudósít a Euronews. A szervezet szerint a magyar állam szisztematikusan csorbítja egyes csoportok alapvető emberi jogait. A szerb határ mentén fekvő táborokban indokolatlanul elzárja a menekülteket, éhezteti őket és megtagadják tőlük a jogi képviseletet. Ráadásul a kormány ellehetetleníti a menedékkérőket segítő civilszervezeteket és az úgynevezett migránsperekben megpróbálta befolyásolni a bírákat.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović – aki februárban egy héten át vizsgálódott hazánkban – arra is rámutatott, hogy a magyar kormány 3 éve fenntartja vészhelyzetet és korlátozza a jogállamiságot, annak ellenére, hogy idén már alig érkeztek bevándorlók a déli határra. Továbbá arra kérte Orbán Viktort és kabinetjét, hogy ne folytassanak gyűlöletkampányt és ne riogassák az embereket a migrációval.

A jelentés a nemek közti egyenlőség hiányára is kitér és megjegyzi: Magyarországon a nők alulfizetettek és a politikában sem tudják érvényesíteni akaratukat. Végezetül az Európai Tanács felszólította a kormányt, hogy mielőbb vessen véget az évek óta tartó jogsértéseknek.