A Szerbiai Málna- és szedertermesztők Szövetségének elnöke Dobrivoje Radović kijelentette, hogy az államnak elemi csapást kellene hirdetnie, különösen a zlatibori és moravai körzetben, ahol a termelőknek sürgős segítségre van szükségük, hiszen a hó, a jég és a betegségek a málnatermés 80 százalékát tönkretették, írja a Beta.

Az elnök hozzátette, a tavasszal jelentkező betegségek miatt eleve 50-70 százalékkal kisebb hozamra számítottak, a legutóbbi szélsőséges időjárás után pedig mintegy 80 százalékos terméskiesésre kell számítani.

„A málna tavalyi nagyon alacsony felvásárlási ára, ami 90 dinár volt kilogrammonként, arra kényszerítette a termelőket, hogy takarékoskodjanak a növényvédelmen, így a betegségek megtizedelték a termést és az anyanövényeket, amelyeket tavaly is elvert a jég”, mondta Radović.

A szövetség hétfői találkozóján arról döntöttek, hogy azonnali tárgyalásokat kérnek a mezőgazdasági minisztériumtól és a kormányfőtől, valamint Szerbia elnökétől.

A termelők legnagyobb gondja az, hogy nagyon kevesen engedhették meg maguknak, hogy az ültetvényeikre biztosítást kössenek és most nem tudják miből fedezzék a kiadásokat és létesítsenek új ültetvényeket.

Radović hozzátette, hogy az állam valamilyen formában, 65 százalékos hozzájárulással segíti a málna- és szedertermelőket az új ültetvények létrehozásában, a gond viszont az, hogy ezek az ültetést követően 3 évvel kezdenek teremni, a gazdák pedig nem tudják átvészelni ezt a periódust.

Fotó: Pixabay, illusztráció