Az Újvidék–Szabadka–Kelebia vasútvonal felújítása kilométerenként 10,7 millió euróba kerül majd Szerbiának – derült ki a kínai Eximbankkal kötött szerződésből, amelyet a köztársasági képviselők kedden fogadtak el.

A teljes szerződés értéke Szerbia esetében 1,16 milliárd amerikai dollár, a Belgrád–Budapest vasútvonal pedig 108 kilométer hosszú. Az Eximbanktól kapott kölcsön a munkálatok teljes értékének a 85 százalékát teszi ki, vagyis 988 millió dollárt hitelez a kínai bank – írja a Grad Subotica.

A kivitelező a China Communications Construction Company  és a China Railway International: ez a két cég már jelenleg is Szerbiában dolgozik, ugyanis ők építik a Belgrádot Ópázovával összekötő vasútvonalat.

Mészárosék nyerték el a méregdrága belgrádi vasútépítést

Az Index információi szerint az RM International Zrt.-ből, a China Tiejiuju Engineering & Construction Kft.-ből és a China Railway Electrification Engineering Group Kft.-ből álló konzorcium az a titokzatos nyertes, aminek nevét nem akarta a sajtó orrára kötni Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pekingben.