Radiša Pavlović, a szerb kormány eltűnt csecsemőkkel foglalkozó bizottságának tagja, aki egyben a hasonló tevékenységgel foglalkozó egyesület elnöke is, azt állítja, hogy megvannak az első bizonyítékok arra, hogy 1981-ben elloptak egy újszülöttet a kruševaci kórházból, írja a Vajdaság Ma.

A ma már 38 éves férfi, aki Aleksinac környékén él, felkereste az eltűnt babák ügyével foglalkozó egyesületet, hogy kiderítse, kik a biológiai szülei. A férfit születése után azonnal örökbe fogadták. Pavlović közölte, hogy azok a dokumentumok, amelyekhez hozzájutottak, egy sor logikátlan adatot tartalmaznak, először is két születési dátumot, tudósít a Szerbiai RTV.

„A bejelentőlapon szereplő adatok is kitaláltak, mint például az édesanya neve. A kórház kérvényezte az adatok módosítását és közölte, hogy miért pontatlanok az első bejelentőn szereplő adatok, aztán pedig másodszor is hamis adatokat küldenek‟, mondta Pavlović.

Az Aleksinac község anyakönyvi kivonataiba és más adatbázisokba történő betekintés után kiderült, hogy a gyermek anyjaként feltüntetett nő egyszerűen nem létező személy.

„A gyereket ellopták, ez tény. Most az a feladatunk, hogy megtaláljuk azt a nőt, aki ellopta‟, hangsúlyozta Milanka Momčilović, az eltűnt babákkal foglalkozó egyesületből.

Az egyesület arra is felhívta a figyelmet, hogy az első bejelentőlapon szerepel az édesapa neve, a másodikon viszont már nincs rajta. Az aleksinaci szociális központban, ahol az örökbefogadott férfi kereste a saját dokumentumait, azt közölték, hogy az 1975 és 1986 közötti időszakból nem maradtak fenn dokumentumok.

Mivel alapos a gyanúja annak, hogy bűncselekmény történt, Radiša Pavlović elvárja az illetékes rendőrségtől, hogy továbbítja a szükséges információkat az ügyészségnek.