„Semmilyen alapja sincs annak, hogy Szerbia véget vessen az együttműködésnek a kínai Huawei-jel”, ezt Rasim Ljajić, Szerbia kereskedelmi, turizmusért felelős és telekommunikációs minisztere nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak azzal kapcsolatban, hogy az amerikai cégóriás, a Google bejelentette, a jövőben felfüggeszti a Huawei szinte összes androidos jogosultságát. Ljajić hozzátette, Szerbia nem szeretne semmilyen formában járulékos kár lenni a két telekommunikációs cég vitájában.

„Itt két gigantikus cég harcáról van szó” – mondta a miniszter, aki hozzátette, hogy a Szerbiában a megvalósítás fázisába lépett a Huawei-jel kötött szerződés, aminek a lényege, hogy a 2020-as év végéig az országban 750 ezer háztartást kötnek majd össze optikai hálózattal, és ez éppen a kínai céggel kötött, 150 millió euró értékű szerződésnek az eredménye.

Ami a Google és a Huawei vitáját illeti, fontos megjegyezni, hogy aki Huawei vagy Honor készüléket vásárolt, az semmilyen hátrányba nem fog kerülni, mindent ugyanúgy tud használni, mint eddig. Persze nagy kérdés, hogy az új készülékek esetében mi fog történni (a Google jelezte, hogy azokon a készülékeken nem lehet majd hozzáférni a Gmailhez, a Play áruházhoz és a Google Térkép sem lesz elérhető), de minden bizonnyal a Huawei már készen áll arra, hogy azokat egy saját fejlesztésű operációs rendszerrel dobja majd piacra.

Mind a Google, mind a Huawei hivatalosan megerősítette, hogy a már a használatban lévő és kereskedelmi forgalomban helyezett készülékek kapnak majd frissítéseket és minden Google szolgáltatás probléma nélkül működni fog.