Ugyan megszűnne az új munkatársak foglalkoztatásának tilalma, de az állami és közintézmények a jövőben is csak korlátozott formában vehetnek fel új embereket. Ebben állapodott meg a Nemzetközi Valutaalap az államigazgatási és önkormányzati minisztériummal, tudta meg a Blic.

A tervezet szerint a közvállalatok, közigazgatási intézmények nem vehetnek fel dolgozókat, amennyiben a káderállományra vonatkozó terv ezt nem irányozza elő, illetve, ha az új munkatársak fizetésére nem biztosított a költségvetési forrás.

Ezek lennének a leglényegesebb elemei a közigazgatásban dolgozók alkalmazása ellenőrzésének. A szabályozás az önkormányzatokra is vonatkozna. Az új szabályozás azt követően lépne életbe, hogy megszűnik a dolgozók maximális létszámára vonatkozó törvény.

Az új szabályozás azt jelenti, hogy ha egy intézmény meghatározta, hogy tíz munkatársra van szüksége, a tizenegyediket nem veheti alkalmazásba.

Az új szabályozás egyes elemeinek pontosítása várhatóan az ősz kezdetéig megtörténik, így addig minden állami és közintézménynek pontosan meg kell határoznia, hogy a következő évben hány alkalmazottra van szüksége. A minisztérium mondja ki a végső szót arra vonatkozóan, hogy ezek az elképzelések reálisak-e.