Az első helyen kiemelt Novak Đoković egy maratoni, három óra és négy percen át tartó küzdelem után jutott be a római salakpályás 1000-es torna elődöntőjébe: a szerb teniszező a negyeddöntőben 4:6, 7:6, 6:4-re győzte le az argentin Juan Martín del Potrót.

Az argentin teniszező egy breaknek köszönhetően megnyerte az első játszmát, a másodikban pedig ő és Đoković is egyszer-egyszer veszítették el adogatójátékukat, így a szett a rövidítésben dőlt el. Del Potro a tei-break során 6:4-re vezetett, vagyis két mérkőzéslabdája is volt, azonban a saját adogatása után nem tudott pontot nyerni, a világranglista első helyezettje pedig sorozatban nyert négyet, így egyenlített. A döntő játszmában Đoković 2:2-nél nyerte el Del Potro adogatójátékát, s ezt a breaket a találkozó végéig megőrizte, így bejutott a legjobb négy közé, ahol az argentin Diego Sebastian Schwartzman (24. a világranglistán) lesz az ellenfele.

A címvédő Rafael Nadal két szettben legyőzte az ugyancsak spanyol Fernando Verdascót a római salakpályás tenisztorna férfiversenyének pénteki negyeddöntőjében.

Az olasz fővárosban nyolcszoros bajnok Nadal 1 óra 39 perc alatt nyert honfitársa ellen, a négy között pedig a görög Sztefanosz Cicipasz vár rá, aki küzdelem nélkül nyert Roger Federer ellen. A svájci térdsérülés miatt nem állt ki a találkozóra.

    Eredmények, negyeddöntő, férfiak, 5,2 millió euró összdíjazás:

Nadal (spanyol, 2.)-Verdasco (spanyol) 6:4, 6:0
Cicipasz (görög, 8.)-Federer (svájci, 3.) játék nélkül
Schwartzman (argentin)-Nisikori (japán, 6.) 6:4, 6:2
Đoković (szerb, 1.)-Del Potro (argentin, 7.) 4:6, 7:6 (8-6), 6:4