A pincér, a szakács, a csapos, a szobalány és a fagyi pultos a legkeresettebb szakma az adriai tengermelléken, ahol nagy szükség van idénymunkásokra. Becslések szerint a legtöbb munkavállaló Szerbiából érkezik, a fizetések pedig igen magasak, a szakácsok akár kétezer eurót is megkeresnek egy hónap alatt – írja a Blic.

A cikk rámutat, hogy a szerb vendégmunkásoknak most jó lehetőségük van pénzt keresni, ugyanis Horvátország és Montenegró is munkaerőhiánnyal küzd.

A horvát tengerparton a legkritikusabb a helyzet, ugyanis a helyi média szerint a horvátok közül sokan Írországban vállalnak idénymunkát, ezért Horvátországba más balkáni országokból érkezik a munkaerő.

Montenegróban, Horvátországban és Szlovéniában elsősorban a szakácsokból van hiány, de segédszakácsokra, pincérekre és csaposokra is szükség van, szobalányokat és szállodai személyzetet valamivel kisebb számban keresnek.

A szerbiai munkavállalók különböző ügynökségek, internetes fórumok és hirdetőoldalak segítségével juthatnak tengermelléki munkához.

A tapasztalt idénymunkások szerint a szezon már májusban elkezdődik és egészen októberig tart, ezért fontos, hogy az érdeklődők mielőbb jelentkezzenek.

A horvátországi hirdetésekben egy főszakács számára 1000-2000 eurós fizetést ígérnek. Egy segédszakács 700 eurós fizetésre számíthat, és ugyanennyit keresnek a fagyi pultosok is.

Horvátországban a munkáltatók általában elintézik az idénymunkások számára a szükséges engedélyeket, és szállást is biztosítanak.

A montenegrói kávézók és éttermek főleg pincéreket keresnek, akiknek 400-500 eurós havi fizetést kínálnak, a szakácsok bére pedig 1500 euró.

Szlovéniában is a szakácsok a legkeresettebbek, a munkáltatók számukra 1500 eurós fizetést, szállást és napi egyszeri étkezést biztosítanak.

Nyitókép: Pixabay