Elfogadta a szerbek állítólagos koszovói népirtásáról, háborús, illetve emberiség elleni bűncselekményeiről szóló határozatot a koszovói parlament.

A jelen lévő 79 képviselő kivétel nélkül igennel szavazott a javaslatra, amely kimondja, hogy a szerbek tettei az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején népirtásnak, háborús bűnöknek, valamint emberiség elleni bűncselekményeknek minősülnek.
A határozat szükségességét Kadri Veseli házelnök azzal indokolta, hogy „az 1998-1999-es koszovói konfliktus után maradt legnagyobb seb az, hogy a Szerbia által Koszovóban elkövetett népirtás áldozatainak nem szolgáltattak igazságot”. Emlékeztetett arra, hogy a kilencvenes évek végén több mint egymillió koszovói albán menekült el otthonából, több mint 13 ezren életüket vesztették, és több ezer nőt megerőszakoltak, írja az MTI. A háború végén mintegy hatezer embert tartottak nyilván eltűntként. Kadri Veseli szerint pontosan lehet tudni, hogy kik követték el a bűncselekményeket, ahogyan azt is, kik adták ki a parancsokat. Csalódottságának adott hangot, hogy a nemzetközi közösség mindeddig nem vonta felelősségre a szerbeket azokért a tettekért, amelyeket a kilencvenes évek végén Koszovó területén követtek el.
A parlament döntését Hashim Thaçi államfő és Ramush Haradinaj kormányfő is üdvözölte.
A csütörtökön elfogadott határozat szerint a népirtás emléknapjává nyilvánítanák január 15-ét. Emellett Pristina felállítana egy nemzetközi bíróságot is, amely a szerbek által Koszovóban elkövetett háborús bűnöket vizsgálná.

Aleksandar Vučić szerb államfő a szerbiai köztévében azt mondta, Koszovóban egy politikai őrület zajlik, és félelmét fejezte ki a vasárnap a szerb községekben esedékes helyi választások megtartása miatt. Tudomása szerint 26 rendőr előállítását tervezi Priština, akiket állítólag korrupcióval gyanúsítanak. Az elfogadott határozat kapcsán Vučić annyit mondott, hogy a koszovóiak semmit sem látnak azon túl, hogy gyűlölik a szerb népet. Nem tudnak a fejlődésre, a munkára koncentrálni.

„Vannak, akik csak öltönyt, nyakkendőt húztak, amikor kijöttek az erdőből, ezért érthető, hogy ilyen módon beszélnek”, nyilatkozta a szerb elnök a Szerbiai RTV-ben.