Botrányosnak mondta a szerb-magyar határszakasz magyarországi oldalán történő határellenőrzés folyamatát Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában.

A huszonegyedik század második évtizedének végén tíz napon belül nem omolhat össze többször is az informatikai rendszer – nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István, aki a szerb-magyar határszakaszon időszakosan tapasztalható állapotokról beszélt. A VMSZ elnöke szerint a rendszerhibák mondvacsinált okok. A politikus országimázs szempontjából is botrányosnak nevezte a helyzetet.

„Azt gondolom, hogy ami a határon tapasztalható a határátkelés magyarországi oldalán, az botrányos. Nincsenek rá magyarázatok. Én legalábbis nem tudok rá épeszű magyarázatot találni. Vagy az van, hogy nem tudják megszervezni a munkát, vagy pedig az van, hogy nem akarnak dolgozni. Nem tudom, hogy melyik a kettő közül. Lehet választani. Azt látom, hogy a határvédelmi szervek úgy élik meg az arra járókat, akik át akarnak menni a határon, mint akik a nyugalmukat háborgatják. Azt feltételezik róluk, hogy rossz szándékúak. Azt feltételezik, hogy valami rosszat akarnak. Ilyen az alapállás. Ilyen az elbírálás” – jelentette ki Pásztor István.

Határátlépés: Csendes sztrájk vagy gyakori rendszerhiba?

Késés a munkahelyről, új időpont kérése az orvosnál, érettségi vizsgáról való lecsúszás – csak néhány eset, amelyek a vajdasági magyarokkal előfordultak a napokban, ugyanis az elmúlt öt napban háromszor akadozott, vagy állt le teljesen a határátlépés a szerb-magyar határszakaszon, s ugyanez volt a helyzet a Liszt Ferenc repülőtéren is.

A VMSZ elnöke a műsorban a határhelyzet mellett arról is beszélt, hogy nagy léptékű sportfejlesztések indulhatnak Vajdaságban, és véleményezte azt is, hogy sajtóinformációk szerint a Nemzetközi Valutaalap azt kérte Szerbiától, hogy emeljék az áram árát. Pásztor István azt reméli, hogy ezután sem a politikai nyomásgyakorlás alakítja az árakat, hanem a racionalitás és a társadalmi érdekek.

Nyitókép: Pannon RTV