Két nap viharos szél és kiadós esőzés után kedden Boszniában és Horvátországban drámai árvízhelyzet alakult ki, tudatja a Blic.

Horvátország középső területein és Bosznia északi részén a legsúlyosabb a helyzet. A horvátországi Karlovac környékén egy falut teljesen elöntött a víz, több észak-boszniai települést pedig az áradás elvágott a külvilágtól.

Rakovica község a Facebookon közölte, hogy víz alá került Korana falu. A tűzoltók nyolc turistát menekítettek ki. A közleményben azt írták, hogy súlyosan megsérültek a hidak, ezért szünetel a közlekedés.

A kiadós esőzés Boszniában is áradást okozott, az utakat elöntötte a víz, lehetetlenné téve a közlekedést. A polgárok arról tettek bejelentést, hogy akadozik víz- és a villanyáram ellátás.

A Bosna folyó vízállása az éjszaka során két óra alatt 126 centimétert emelkedett.

A Banja Luka-i rendkívüli helyzeteket kezelő törzskar az éjszaka arról döntött, hogy készenlétbe helyezi a polgári védelem tagjait, és a kritikus pontokra osztja be őket.

Čelinac községben kedden reggel rendkívüli állapotot hirdettek. Több száz háztartást öntött el a víz és az utak is járhatatlanok.

A vöröskereszt csapatai már ivóvíz és élelmiszercsomagot osztanak Čitluk és Vrbanjci lakosainak.

Az árvíz miatt bizonyos iskolákban szünetel a tanítás.

Zágrábban a szolgálatoknak tegnap több mint hétszáz alkalommal akadt dolguk, mert az erős szél fákat döntött ki, tetőszerkezeteket tépett le és épületek homlokzatait rongálta meg. Az index.hr arról számolt be, hogy a horvát főváros utcái tele voltak letört ágakkal, jelzőlámpák törtek össze, ami gondot okozott a városi közlekedésben. Az erős szél miatt öt ember sérült meg.

A mentőszolgálat és a tűzoltók hétfőn egész nap terepen voltak. A rendőrség arra figyelmeztette a polgárokat, hogy amennyiben nem szükséges, ne mozduljanak ki otthonról.

Az állami hidrometeorológiai intézet újabb figyelmeztetés adott ki, miszerint erős szél és extrém mennyiségű csapadék várható.

Fotó: RAS Srbija