Orbán Viktor kicsit késve, 20:11-kor érkezett meg a Fehér Ház elé, ahol személyesen Donald Trump elnök fogadta. Rövid kézfogás és a fotósok üdvözlése után a két politikus belépett az épületbe, egy fotós és egy videós követte őket, tudósít a hvg.hu.

A magyar miniszterelnök a kézfogásra egyedül érkezett, legalábbis az ajtón senki más nem lépett be vele együtt. Orbánt nem kísérte el felesége, Lévai Anikó sem. Az M1 információi szerint Orbán Viktor érkezés után először a vendégkönyvbe írt, majd elkezdék a negyed órásra tervezett négyszemközti megbeszélést az elnökkel.

Orbán érkezése után nem sokkal tehát a két vezető máris a sajtó munkatársainak nyilatkozott az első megbeszélésekről.

„Jó munkát végeztél, biztonságban tartottad az országodat” – udvarolt Trump a magyar miniszterelnöknek, majd megjegyezte, hogy nagyon jó a kapcsolat a két ország között. „Magyarország a NATO büszke tagja, kicsit megismertük egymást, beszélünk majd a kereskedelemről, és sok más témáról. Remek időt fogunk együtt tölteni” – tette hozzá Trump.

Ezután Orbán Viktor következett, de nem úgy, ahogy sokan várták. A magyar kormányfő ugyanis előbb engedélyt kért, hogy ő is mondhasson néhány szót.

„Én is szólhatok pár szót?” – kérdezte, majd elmondta: nagyon büszke, hogy olyan sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok fejlődéséhez.

„Örülök, hogy ismét itt lehetek, és megint fiatal lehetek, hiszen 20 éve volt, hogy utoljára itt voltam” – tette hozzá Orbán, igaz, egy évet tévedett, hiszen 1998-ben járt utoljára itt. Említette azt is, hogy támogatják egymást a migráció elleni harcban, és megvédik a keresztény közösségeket.

Trump itt közbevágott, és ő is elismerte a „nagyszerű munkát”, amit a magyarok a keresztény közösségek védelmében tettek.

Az újságírók mégsem Orbánról, hanem Kínáról kérdezték Trumpot, aki hosszú perceken át válaszolt a két ország kereskedelmi kapcsolatairól. Az amerikai elnök azt is megerősítette, hogy a G20-ak találkozóján tárgyal majd Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel is.

A magyar miniszterelnök politikájáról szóló kérdésre annyit válaszolt, hogy az emberek tisztelik Orbánt, aki sok jó dolgot tett az emberekért és a bevándorlás tekintetében is. Trump szerint ugyanis Európa problémái éppen abból fakadnak, hogy máshogy áll a migrációhoz, mint Orbán.

A magyar kormányfő annyit tett hozzá: a magyar kormányzat arra alapul, hogy az emberekért és az emberek által dolgozik. „2011-ben fogadtuk el az alkotmányt, ami jól működik” – emlékeztette az újságírókat Orbán.

Trump ehhez még annyit tett hozzá, hogy Magyarország a NATO nagyon jó tagja, és arra kérte a tudósítókat, hogy a vendégétől is kérdezzenek, ne csak őt faggassák.

Ami biztos, hogy a Twittert előszeretettel használó Trump egyelőre nem említette Orbánt a közösségi oldalán, az utolsó bejegyzése Kínáról szól.