A következő napokban várhatóan megemelkedik a Száva folyó vízszintje, de valószínűleg nem kell rendkívüli árvízvédelmi állapotot hirdetni – jelentette ki Slavomir Stevanović, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet igazgatóhelyettese.

A Duna vízállásával kapcsolatosan Stevanović az Szerbiai Rádió és Televíziónak azt nyilatkozta, hogy a Duna vízszintje csökken, így ez a folyó bármennyi vizet képes befogadni.

A szakember azt mondta, hogy az előző napok előrejelzései szerint hétfőre volt várható jelentős mennyiségű csapadék, azonban az csak az éjszaka során fog megérkezni és május 15-ig, legfeljebb 17-ig fog esni.

Stevanović rámutatott, hogy ez egyfelől jó, mert így elegendő idő van arra, hogy a víz az eddig hullott csapadékból levonuljon a folyókon és kiszikkadjanak az árterületek, így megnövekszik a kapacitás az újabb csapadék befogadására.

A legtöbb eső Szerbia középső és nyugati részein várható, Stevanović azonban rámutatott, hogy a térség időjárását egy lassan mozgó, erőteljes ciklon befolyásolja, ami jelentős csapadékot okozhat olyan területen is, ahol korábban arra nem számítottak.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet ismételten figyelmeztetést adott ki, mely  szerint hétfőtől péntekig az ország területén jelentős mennyiségű csapadék várható.

Szerbia szerte húsztól negyven liter csapadék eshet négyzetméterenként, míg Bácskában, Szerémségben és Nyugat-Szerbiában akár hatvan liter is.

– A folyók árterületein nem kellene, hogy gond legyen, mert a lehullott csapadék mennyiségét illetően kedvezőbb a helyzet, mint amire néhány nappal ezelőtt számítottunk – mondta Branislav Nedimović mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási miniszter és hozzátette, hogy valamennyi vízgazdálkodási vállalat készenlétben van. A legmagasabb készültségben a šabaci Sava, a loznicai Erozija és a Vajdasági Vizei vállalatok vannak.