Az Év tanára díjátadót szombaton tartották Budapesten. A jövő zálogai a gyermekek, a magyar jövőnek pedig a pedagógusok is a biztosítékai – mondta Szilágyi Péter, magyar nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos.

Szilágyi kiemelte: a magyar kormány egységes nemzetben gondolkodik, ugyanolyan fontosnak tartja, hogy Debrecenben, Székelyudvarhelyen és Zentán is biztosított legyen minden magyar gyermek számára az anyanyelvi oktatás. A díjazottak közül Gordán Kolos, a zentai Stevan Sremac Általános iskola tanára arról beszélt, az elismerésre úgy tekintenek, hogy azt valamennyi pedagógus munkájáért kapták. Azt mondta, azért választották ezt a hivatást, hogy mindent megtegyenek, hogy tudástól „szétcsattanó” fiatalokat engedjenek ki az iskolából.

Kolos édesapja is pedagógus, ezért egyértelmű volt számára, hogy ezt a hivatást válassza. Gyerekként beleláthatott a pedagógusi hivatás rejtelmeibe, az iskola kulisszái mögé is betekintést nyert, így nem volt nehéz dolga a pályaválasztás terén. 15 éve tanít! Kolos szerint a legfontosabb az őszinteség. Merjük bevállalni hibáinkat, gyenge pontjainkat. Nem vagyunk mi pedagógusok tökéletesek, még akkor se, ha közülünk sokan ezt gondolják magukról, és ezt a tanulók tudomására is szeretnék adni, ha kell erőszakos módon is- mondta. A diákjainak szokta mondani, hogy „bármi is válik belőled, csak ember légy, hogy amikor a tükörbe nézel, és saját magad pillant vissza rád, azt mondd, hogy: Igen, ezt jól csináltam. Beleadtam mindent, ,megpróbáltam a lehetetlent! Nem baj, ha nem sikerült. Ha nem ma, majd holnap!”

A zentai tanár mellett Szabó Rolandot, a budapesti XIV. kerületi Szent István Gimnázium tanárát és Nagy Erikát, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolájának pedagógusát díjazták. A rendezvény keretében kihirdették a kozepsuli.hu nagyszabású online történelemverseny, valamint a Magyar Telefonfilmes Fesztivál OTTHON témakörének nyerteseit is, amelyen külhoni magyarok alkotásai is versenyeztek.