A 18 és 29 év közötti szerbiai fiatalok több mint nyolcvan százaléka úgy gondolja, hogy a karrierépítés kulcsa a párttagság, különösen az állami munkahelyeken, ez derül ki egy nemrég végzett felmérésből, melyről a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS) számolt be.

A politika nem érdekli a fiatalokat, és azt okolják mindazért, ami a társadalomban nem tetszik nekik. Nagy többségük nem tagja egyetlen pártnak sem, de a párttagság szerintük kulcskérdés, közölte a közszolgálati televízió.

Nikola Jović, a Politikai Tudományok Karának asszisztense azonban úgy gondolja, hogy a fiatalokat érdekli a politika, és rámutatott, hogy a felmérés szerint minden második figyelemmel kíséri a politikai történéseket.

Hatvan százalékuk gondolja azt, hogy választásokkal nem lehet változtatni a Szerbiában uralkodó állapotokon.

Jović rámutatott, hogy a fiatalok ebbéli meggyőződése abból fakad, hogy nincs bizalmuk a demokráciában, pontosabban abban, amit demokráciaként tálalnak számukra.

Arra a kérdésre, hogy a párttagság jelenti-e a kulcsot a karrierben történő előrelépéshez, különösen az állami adminisztrációban, a 18 és 29 év közötti fiatalok több mint nyolcvan százaléka válaszolt igennel.

Negyven százalékuk olyan pártra is szavazna, melynek politikájával nem ért egyet, abban az esetben, ha ez családja számára munkalehetőséget jelentene. Harminckét százalékuk mondta, hogy nem szavazna ilyen pártra, huszonkilenc százalék pedig nem tudott válaszolni erre a kérdésre.

A megkérdezett fiatalok közel fele úgy véli, hogy nincs különbség a politikai pártok és a politikusok között, míg tizenegy százalék szerint mindannyian különbözőek.

Nikola Jović véleménye szerint a felmérés eredménye arról tanúskodik, hogy a politikai pártok felfalták a társadalmat.