Miután a Szerb Úszószövetség elnöke, Boris Drobac közölte, hogy Szabó Szebasztián története Szerbia számára véget ért, s a vajdasági Zentán született úszó, aki anyaegyesületének és a Győrnek is a tagja, a jövőben magyar színekben kíván és minden bizonnyal fog is versenyezni, a Szerb Olimpiai Bizottság közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban – írja a Nemzeti Sport.

„A Szerb Olimpiai Bizottság követi Szabó Szebasztián eredményeit, aki Magyarország Debrecenben megrendezett nyílt országos bajnokságán 100 méter pillangón elért eredményével elsőként teljesítette a Tokió 2020 nevet viselő olimpiai programban való részvételt. Figyelembe véve, hogy Szabó Szebasztián az általa elért eredménynek köszönhetően bekerült a Szerb Olimpiai Bizottság felkészülési és versenyprogrammal összhangban levő támogatási tervébe, a Szerb Úszószövetséggel folytatott megbeszéléseket követően arra a megállapodásra jutottunk, hogy Szebasztián programjának költségeit teljes egészében biztosítjuk, hogy zavartalanul készülhessen a tokiói olimpiára, s ott a legjobbját nyújtsa” – olvasható a Szerb Olimpiai Bizottság közleményében.

„A Szerb Úszószövetség értesítette a Szerb Olimpiai Bizottságot, hogy Szabó Szebasztián a múlt héten hivatalos levélben közölte, a jövőben magyar színekben kíván versenyezni. Az olimpiai bizottság folyamatosan kapcsolatban van Szebasztián edzőjével és az úszószövetséggel is, így a sportolónak és az edzőjének az elkövetkező napok egyikén lehetősége lesz a Szerb Olimpiai Bizottság képviselőivel közvetlenül találkozni, s ekkor ismerjük meg Szabó Szebasztián terveit. Ezen találkozó és megbeszélés után a Szerb Olimpiai Bizottság már olyan helyzetben lesz, hogy a témával kapcsolatban további megnyilatkozást közöljön.”

A szerb sajtó csütörtökön arról is írt, hogy Szabó három héttel ezelőtt már találkozott a Szerb Olimpiai Bizottság képviselőivel, akiktől megkapta a Tokióig érvényes munkatervet, s azt is megbeszélték, hogy az olimpiai bizottság küldöttsége, Bozsidar Maljkovics elnökkel az élen meglátogatja őt és családját, hogy a jövőben is szerb színekben vegyen részt a nemzetközi versenyeken – írja a Nemzeti Sport, amelynek az online kiadása csütörtökön egy interjút is készített Szabóval.

– Miért akar magyar úszó lenni?
– Édesapám magyar, én magyar állampolgár is vagyok, a sportállampolgárság elsősorban érzelmi kérdés és döntés – válaszolta Szabó Szebasztián, a 100 m pillangó magyar bajnoka. – Nagyszerű közösségbe kerültem Győrben, hosszú távra tervezek itt.

– Mikor versenyzett utoljára szerb színekben nemzetközi versenyen?
– A koppenhágai rövid pályás Európa-bajnokságon, 2017-ben.

– Egymásnak sokszor ellentmondó hírek jelentek meg az elmúlt hetekben az országváltásáról – hol tart most az ügy?
– Valóban megjelent sok butaság ennek kapcsán: örülnék, ha az újságírók előbb tanulmányoznák a vonatkozó szabályokat, s csak utána írnának a témáról. Hogy hol tart az ügy? Folyamatban van, ami azt jelenti, hogy minden szükséges dokumentum elkészült, és elküldésre került.

– A március végi országos bajnokságon száz pillangón legyőzte Milák Kristófot és Cseh Lászlót, Sós Csaba szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, százon nem, de ötven pillangón lehetőséget kaphat a nyári világbajnokságon, ha addig zöld lámpát kap, és a váltóban is számít önre. Elfogadja a kapitány álláspontját?
– A szövetségi kapitány vezeti a válogatottat, bárhogy is dönt, aszerint cselekszem. A magyar úszósport nagy család, nem hiszem, hogy bárkivel is konfliktusom lesz, ha mégis, azt házon belül kezeljük majd. Cseh László az úszósport korszakos ikonja, mélységesen tisztelem.

– Ha indulhat is magyarként a kvangdzsui vébén, az még nem jelenti, hogy a tokiói olimpián is ott lehet. Ezzel tisztában van?
– Tudom, mit vállalok, tisztában vagyok a kockázattal, azzal, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságé a döntés. Huszonhárom éves vagyok, nem egy évre tervezek az úszósportban.