Hullaházban képzik újra az ittas sofőröket: halottakat mosdatnak és a boncolásokon jegyzetelnek, ezzel a módszerrel hamarabb visszaszerezhetik az elvett hajtásijukat – írta a Ma.hu internetes portál a programról, amelyet a moldovai fővárosban, Kisinyovban (Chișinăuban) vezettek be, egyelőre még csak kísérleti jelleggel.

A programban hat férfi vesz részt: ők végignézik a boncolást, halottakat mosdatnak és takarítanak. Mindezt azért teszik, hogy hamarabb visszakapják az ittas vezetés miatt bevont jogosítványukat. A program három hónapig tart, a részvevők a kórházba is ellátogatnak, ahol segítenek a közúti balesetek áldozatainak és részt vesznek különböző tanfolyamokon, ahol az ittas vezetés veszélyeire hívják fel a figyelmet – idézte a Republika.md cikkét a magyar honlap.

Mindannyian hamarabb visszaszerezhetik jogosítványukat, de csak azzal a feltétellel, hogy befejezik a programot. Az egyik résztvevő például néhány perc után elhagyta a képzést, mert rosszul lett. Haza is ment, így őt kizárták a programból. Öt társa kibírta az első napot, s többen is azt mondták, hogy egy életre emlékükbe vésték azt, amit a halottasházban láttak. „Eltökéltem, hogy többé nem iszok alkoholt. Soha életemben. Nem szeretnék ide kerülni” – mondta az egyik résztvevő, aki öt órát töltött a hullaházban. A program három hónapig tart és négyezer moldovai lejbe kerül, amit a sofőrök fizetnek ki.

Az ittas sofőrök rehabilitációs programját tavaly fogadta el a moldovai kormány, ezzel szeretnék rábírni az embereket, hogy leszokjanak az alkoholról. A határozat szerint ittas vezetésért azonnal bevonják a jogosítványt, s a törvényszék dönt arról, hogy mikor kaphatják azt vissza. Ha felfüggesztik az engedélyüket, a sofőrök csak akkor kaphatják azt vissza, ha részt vesznek a programban.

Ha valakinek eltörlik a jogosítványát, az azt jelenti, hogy a programban való részvétel sem elég: neki újra vizsgáznia kell – írta a Ma.hu című internetes portál.