Emlékeznek arra a képre, ami az égő Notre-Dame környékén készült, háttérben a katedrálissal, miközben az előtérben két arab(nak tűnő) fiatal férfi a rendőrségi szalag alatt bújik éppen át mosolyogva?

A fotó végigsöpört az erre fogékony (=bulvár, és/vagy migráció- és muszlimellenes, nem ritkán az ellenőrizetlen forrásokra alapozott hangulatkeltésben is utazó) médián és közösségi médián, nagyjából azzal a végkicsengéssel, hogy az Európába beszivárgó muszlimok örömmel fogadják a keresztény szent helyek pusztulását – írja az Index.

Az AFP utánajárt a történetnek, és megtalálta a két férfit, két építészmérnök-hallgatót, S.-t és J.-t.

Ők elmondásuk szerint április 15-én egy kávézóban ültek Párizsban, amikor a mobiljukon látták az értesítéseket a Notre-Dame katasztófájáról. Odasiettek, látni akarták, mi történik. Félóra-háromnegyed óra hosszan nézték a tüzet a Szajna déli partjáról, majd rendőrök kérték őket a biztonsági zóna elhagyására. Ekkor készült a fotó. A kép először a Kreml-közeli orosz Sputnik francia Facebook-oldalán tűnt fel kommentár és képaláírás nélkül 21:37-kor, és gyorsan elkezdték osztani a radikális jobbos oldalak Franciaországban és Amerikában is.

Muszlimok nevetnek, miközben lángok pusztítják a Notre-Dame katedrálist a Nagyhéten”, írta az amerikai szélsőjobbos Pamela Geller 22:45-kor, 1,3 millió követővel rendelkező oldalára, hogy 33,000 megosztást szedjen össze a poszt. Aztán jött a többi oldal, a Reddit és 4Chan fórumai rasszista és iszlamofób kommentekkel és fenyegetésekkel körítve.

A két férfinak az iskolai haverjaik szóltak még aznap este, hogy mekkora „sztárok” lettek. „Szürreális volt”, emlékszik vissza J., hozzátéve, hogy addig soha nem érzékelt rasszizmust a saját bőrén, most viszont két életre előre megkapta az adagot.

A Sputnik France közben közölt egy cikket, azt állítván, hogy ők nem írták sehol, hogy muszlimok az illetők, és azt sem, hogy a tűz miatt nevetnek. Sőt, a Sputnik még meg is ls lepődött – állítják – , hogy ilyesmi felhanggal terjedt a fotó.

NO, DE MIÉRT NEVETETT A KÉT FÉRFI?

„Ahogy bújtunk át a szalag alatt, az az arcomba ragadt, és elröhögtük magunkat”, mondta S.

„Voltunk a Notre-Dame-ban, fotóztuk, tanultuk, 3D modellt csináltunk róla, Hogy nevetnénk a tűzön?” – tette hozzá. „Építészhallgatóként nyomot hagy benned egy építészeti gyöngyszem leégése”. S. megmutatta az AFP-nek az akkor egy rokonának elküldött egyik üzenetét is, melyben szörnyülködik a harangtorony leomlásán. 

Az ügyvédjük, Boris Rosenthal azt nyilatkozta, hogy 15 hivatalos követelést küldtek szét különböző weboldalaknak, hogy szüntessék meg a jogsértést a fiatalemberekkel kapcsolatosan. „Muszáj felvilágosítani az embereket, akik olvasnak, írnak, vagy kommentelnek, hogy a nem megerősített információk mögött emberek vannak, akiknek az életét befolyásolhatja egy ilyen dolog”, mondta az ügyvéd. S. például aggódik, hogy egy gyakornoki interjún esetleg felismerhetik, és kára lehet az „népszerűségből”.

Az elmúlt három héten J. és S. nem mertek együtt mutatkozni, és a fotón lévő ruhájukat sem vette fel egyikük sem. Körülnéznek, amint kilépnek a lakásukból, nehogy egy őrült támadjon rájuk. Néhány napja forgatócsoportot láttak az utcán. Jó messzire elkerülték a kamerákat.