Késés a munkahelyről, új időpont kérése az orvosnál, érettségi vizsgáról való lecsúszás – csak néhány eset, amelyek a vajdasági magyarokkal előfordultak a napokban, ugyanis az elmúlt öt napban háromszor akadozott, vagy állt le teljesen a határátlépés a szerb-magyar határszakaszon, s ugyanez volt a helyzet a Liszt Ferenc repülőtéren is. A Szabad Magyar Szó is igyekezett minél frissebben beszámolni ezekről a leállásokról.

Péntek, május 3.:

Teljes káosz a határátkelőkön, országos informatikai hiba okozza a fennakadást

Informatikai hiba okozza a magyar oldalon a várakozási idő megnövekedését az ország valamennyi határátkelőhelyén, írja a police.hu nem sokkal tíz óra után. A magyar rendőrség honlapja szerint a ki és a belépő oldalon is, minden Szerbiával határos átkelőhelyen egyórás a várakozási idő, de a helyszínen lévők szerint a két határ átlépése Magyarország felé 2-3 órába is telhet.

Hétfő, május 6.:

Határhelyzet: Megint akadozik a határátkelés, a szakemberek dolgoznak a hiba kijavításán

Több olvasónk is jelezte, hogy nem tudott hétfőn várakozás nélkül átjutni Magyarországra, mivel a határon – ugyanúgy mint pénteken – ismét gondok adódtak a magyar oldalon a rendszerrel. A Gyála-Tiszasziget, a Kelebia-Tompa és a Horgos-Röszke autópálya átkelőről írtak az utasok, hogy már jó ideje egy helyben állnak, egyik határon sem mozdult meg a sor.

 

Kedd, május 7.:

Nem fogják elhinni: leállt a rendszer a szerb-magyar határátkelőkön

Figyelem: az alábbi információ a szerb-magyar határra tartó sofőrök és utasok esetében felkavaró, dühöt kiváltó mondatokat tartalmaz, kérjük, hogy csak azok olvassák tovább a cikket, akik erre felkészültek, és biztosak abban, hogy semmiféle negatív következményük nem lesz a hír elolvasásából sem nekik, sem a környezetükben tartózkodóknak. Megértésüket köszönjük – a Szabad Magyar Szó szerkesztősége.

 

A magyar rendőrség pénteken és hétfőn is jelezte, tudnak a problémáról, mivel azt informatikai hiba okozta.

„Megnövekedett várakozási idővel kell számolni a magyarországi határátkelőhelyeken – így a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is – technikai ok miatt” – írta a magyar rendőrség hivatalos honlapja. „A szakemberek már dolgoznak a hiba elhárításán, az utazóközönség türelmét kérjük a fennakadás megszüntetéséig.”

Kedden nem közölt semmilyen értesítést a rendőrség, igaz, az informatikai rendszer is rövidebb időre adta be a kulcsot, mint pénteken és hétfőn, így kedden „mindössze” negyven percig szünetelt a határátlépés.

A sorozatos leállás természetesen hatalmas felháborodást váltott ki az utazókból, akikből egyre több van, hiszen az észak-bácskai és az észak-bánáti területen élők közül nagyon sokan dolgoznak, tanulnak Magyarországon. A hétfői, többórás leállás a diákokat is felbosszantotta, ugyanis többen érettségire indultak Magyarországra, de nem értek oda időben (más kérdés, hogy sokan a középiskolásokat tették felelőssé, hogy miért az utolsó pillanatra hagyták az indulást, miért nem mentek el egy nappal korábban).

A Szabad Magyar Szó szerkesztőségéhez is érkeztek olyan üzenetek, hogy itt bizony nem a rendszerrel, hanem az emberekkel van a baj, mivel a határon dolgozók csendes sztrájkot folytatnak, s ennek a levét az utazók isszák meg. Erre a következtetésre azért jutottak az emberek, mert például a román-magyar és a horvát-magyar határról nem érkeztek hírek információs hibáról, s aki például a Gyála-Tiszasziget határátkelő helyett elment Románia felé, az sokkal előbb megérkezett Szegedre, mint az, aki várta, hogy a rendszer helyreálljon.

Azt viszont nem szabad szem elöl téveszteni, hogy Horvátország és Románia is az Európai Unió tagja, így Szerbiát nem velük, hanem a még szintén nem tag Ukrajnával kell összehasonlítani. És ott, vagyis az ukrán-magyar határon bizony ugyanaz volt a helyzet az említett napokon, mint a szerb-magyar határátkelőknél, vagyis szintén informatikai hiba miatt nem lehetett átlépni a határt.

Erre a bizonyíték a Kárpáthírben megjelent cikkecske:

Ismét leállt a határforgalom

Kedd délelőtt többen is arról számoltak be a Határhelyzet csoportban, hogy ismét leállt szinte minden ukrán-magyar határátkelőn az informatikai rendszer. Ez a héten már a második, emiatt is alakulnak óriási sorok. Van aki 8-10 órát is várakozik mire átjut Magyarországra. A magyar hatóságok egyelőre nem adtak ki hivatalos közleményt.

 

Ezzel le is vehetnénk a napirendről a csendes sztrájkot, viszont ezt azért mégsem lehet megtenni, mivel az informatikai hiba jelentkezésekor igencsak fura információkat kaptunk a különböző határátkelőkről.

Kelebiáról és Horgosról az a hír érkezett, hogy nem mozdul a sor, teljesen leállt a határátlépés, míg máshonnan olyan információk jöttek, hogy halad a sor, egyes határátkelőn lassabban, másikon egész jól.

És akkor itt jön be a képbe az emberi faktor, ugyanis ezekből az információkból gyorsan kiderült, hogy amikor a rendszerhiba jelentkezik, akkor a határon szolgálatot teljesítők kedvétől függ a határátlépés ideje, vagyis egyesek, észrevétlenül csendes sztrájkba kezdhetnek, míg mások lelkiismeretesen végzik tovább a munkájukat.

A címben feltett kérdésre úgy tűnik, hogy két igen a válasz: igen, csendes sztrájkot is végeznek egyes határátkelőkön, és igen, gyakori a rendszerhiba, vagyis ennyire ócska ez a rendszer, amit jelenleg használnak.

A jó hír viszont, hogy Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség nemrég újraválasztott elnöke nemrég azt nyilatkozta a Pannon RTV-nek, hogy „a Szerbia és Magyarország közötti határátlépés felgyorsítása fontos kérdés. A két ország munkacsoportjai azon dolgoznak majd, hogy a jelenlegi állapot mielőbb megváltozzon.”

Pásztor kiemelte ugyanakkor, hogy ennek biztonságpolitikai feltételei is vannak, és olyan európai uniós követelmények is közrejátszanak, amelyeket Szerbiának is teljesítenie kell:

„Be is fog állni ez a változás. Akár újabb kapuknak a megnyitásával, akár a dokumentumok ellenőrzésének leegyszerűsítésével olyan vonatkozásban, hogy ne kétszer, két ellenőrző testület vagy szerv nézze át, hanem esetleg egy. Itt különböző megoldások vannak. Ez technikai kérdés is elsősorban, ennek a munkacsoportnak a feladata.

A határidő május vége, június eleje, amikorra meg kellene, hogy legyen az az elképzelés, amely végrehajtása változtatna ezen az állapoton, ami most már jó régóta tart.”

Emlékeznek még mit mondott az Úr az utolsó színben Madách Imre Ember tragédiájában?

„Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!”