Dakota és Nadia két svájci művész, aki a tánc segítségével igyekszik elmondani mindazt, amit szavakkal nem lehet. Koreográfiájuk – amelyet az idei Sziget Fesztivál nagyszínpadán láthat majd a rendezvény közönsége – a családon belüli erőszak kérdését járja körül, és felhívja a figyelmet erre a sokakat érintő problémára. Előadásuk egy olyan pár történetét meséli el, amelynek kapcsolata erőszakossá vált. A darab szerelemről és gyűlöletről, erőről és megadásról, függőségről, sérülésekről, félelemről, áldozatokról, elkövetőkről, valamint áldozatokból váló elkövetőkről szól, bemutatva a folyamatot, ahogy egy kapcsolat börtönné válik, amelyből nincs menekvés – közölték a Sziget fesztivál szervezői.

A Love Revolution üzeneteit hivatottak erősíteni egész hetes programjukkal a Civil Szigeten résztvevő civil szervezetek, amelyek saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet. A környezettudatos gondolkozás erősítését szolgálja például a különböző aktivitásokat és beszélgetéseket is magába foglaló Green Sziget Center nevű új programhelyszín.

A másság elfogadását, a toleranciára való nevelést tartja legfontosabb küldetésének a Magic Mirror, ahol az LMBTQ közösség problémáiról, illetve a többségi társadalomhoz fűződő kapcsolatukról lesznek érdekes beszélgetések, filmek, kisebb performanszok az elmaradhatatlan esti show műsor és éjszakai parti mellett.

Világsztárok a nagyszínpadon

A Sziget Fesztivál nagyszínpadának az első napon az idei Nagy-Szín-Pad! verseny győztese kezdi, majd Michael Kiwanuka és Jain folytatja, az estét Ed Sheeran fellépése zárja. Másnap jön sorban a Quimby, a Franz Ferdinand, Richard Ashcroft és a The 1975. A születésnapos Halott Pénzzel indul a péntek, majd 6LACK, Tove Lo és Martin Garrix. Szombatra érkezik a Punnany Massif, Mura Masa, Macklemore és a The National. Vasárnap jön Tyla Jaweh, a Honne, a Years & Years és zárásként Post Malone. Hétfőn lép fel a nagyszínpadon a Big Thief, Tom Odell, a Catfish and the Bottlemen és a Florence + The Machine. A Sziget zárónapján Frank Carter & The Rattlesnakes, Johnny Marr, Twenty One Pilots a sorrend, majd érkezik a Foo Fighters, a zenekar egy két és fél órás koncerttel zárja a nagyszínpad idei programját.

A Sátor Határok Nélkül immár negyedik éve járja körbe a migráció problémáit. Az idén is nagyon izgalmas fellépőkkel és programmal várják az érdeklődőket. Most első alkalommal itt lesz látható a Sziget Portal nevű projekt, ami egy olyan élő stúdió, amely élőben teremt kapcsolatot a világ legkülönbözőbb tájain található hasonló portálokkal, stúdiókkal. A Portal segítségével a Sziget látogatói kapcsolatba léphetnek az iraki város, Erbil, a palesztin Gáza, afganisztáni Kabul és a nigériai Lagosz mellett számos észak-amerikai és nyugat-európai város kihelyezett portáljaival. Minden bejelentkező városban az adott helyszín civilekből és művészekből álló társulásai közvetítenek üzeneteket a Sziget látogatóinak, de természetesen a Sziget látogatói is megfogalmazhatják a saját üzeneteiket a többi portálnál tartózkodóknak.

A Karaván Sátor a tavalyi debütálásának eredményeként az idén már megújult helyszínen és új névvel, Global Village-ként jelentkezik, ahol a roma kisebbség kultúrája mellett más országok, régiók kisebbségei is bemutatkozhatnak zenéjükön keresztül. Egy autentikus indiai utazó cirkusz, a rádzsásztáni Circus Raj is színesíti a helyszín programját. Esténként a sátor szomszédságában rakott tábortűznél örömzenélnek a Global Village aznapi fellépőiből verbuválódott alkalmi társulások.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a menekültként Európába érkezett fellépők bemutatására is. Ilyen például a szíriai Naïssam Jalal fuvolaművész a Magyar Zene Háza – Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon, valamint a palesztin menekültekből álló 47Soul koncertje az Ibis presents Európa Színpadon.