Az Euronews riportere megkérdezte Manfred Webert arról, amit Annegret Kramp-Karrenbauer a CDU elnöke mondott, hogy „ha Orbán még inkább eltávolodik az EPP-től, nem lesz visszaút számára és a Fidesz számára”.

„Világos az Európai Néppárt pozíciója, felfüggesztette Orbán Viktor tagságát nincs szavazati joga, nem vehet részt a néppárti találkozókon. Neki kell eldöntenie, hogy maradni szeretne-e, de akkor világosnak kell lennie az alapvető eszméinkkel és értékeinkkel kapcsolatban. Vagy kilépne, és csatlakozna a nacionalista táborhoz. Rajta múlik” – mondta a néppárti csúcsjelölt.

„Mi az EPP-ben – Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Angela Merkel – az értékek pártja vagyunk” – hangsúlyozta Weber.

A bajor politikus március végén azt nyilatkozta, hogy nem szeretne az Európai Bizottság elnöke lenni, ha csak a Fidesz EP-képviselőivel lehetne az. Ha az EP-választás előrejelzéseit nézzük, az alapján ezt csak úgy tehetné meg, ha az EPP összefog a fideszes politikusok által bevándorláspárti erőknek bélyegzett frakciók közül legalább eggyel. Azt a mai nap folyamán több néppárti politikus leszögezte, hogy nem működnek együtt a tőlük jobbra lévő populista, nacionalista erőkkel.

Manfred Weber (Fotó: Wolfgang Rattay, Reuters)