A merchandising területén is bevezetnek egy új SZIGET termékcsoportot az idei fesztiválon, SzigEthical néven. Ezek a Fair Wear Foundation által validált organikus pólók, vászontáskák és BPA-mentes kulacsok. A termékek megvásárolhatóak lesznek mind a merch-pultokban, a Green Sziget Centerben és a Recycling Point-okban is – mondta el Kádár Tamás, a Sziget Fesztivál főszervezője.

A szervezők az idén jobban hangsúlyozzák a fesztivál kerékpárbarát jellegét – hangsúlyozta Kádár Tamás. A Csepellel való együttműködésben hetven darab biciklit kap a Sziget-stáb, ezek között tíz egyedi, „Love Revolution” fényezéssel ellátottat. A Csepellel és a Magyar Kerékpáros Klubbal közösen „Bringázz a Szigetre” kampány is készül, ami a különböző közösségi médiumok segítségével hívja fel a figyelmet a Sziget biciklibarát jellegére.

Az új intézkedések a fesztiválon évek óta folyó komoly szakmai munka eredményei, amelyek az idén is folytatódnak. Így a fesztiválszervezők megismerik a fesztiválozók környezetvédelmi programokhoz való viszonyát, folyamatosan adatokat gyűjtenek, és kisebb kutatásokat bonyolítanak le kifejezetten azzal a céllal, hogy nemzetközi konferenciákon és más szakmai találkozón bemutatható tudásbázist hozzanak létre. A kutatások és monitorozások eredményei egyébként megtalálhatóak lesznek a 2019-es SZIGET Fenntarthatósági Jelentésben is – mondta el Kádár Tamás.

Az idén első alkalommal Love Revolution Special néven olyan performanszokra és rövid felszólalásokra kerül majd sor az átállások között a Dan Panaitescu Nagyszínpadon, amelyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra és az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségünkre kívánják felhívni a figyelmet. Többek között meghallgathatjuk Jane Goodall világhírű főemlőskutatót, ENSZ-békenagykövetet és környezetvédőt. A nyolcvanöt éves kutató évente háromszáz napot utazik, hogy felhívja a figyelmet a természet- és környezetvédelem fontosságára, az élőhelyek pusztulására, a fogyasztási szokásaink környezetkárosító hatásaira.

Jane Goodall (jobbra)

Jane Goodall munkájának köszönhetően ma már tudjuk, hogy a csimpánzok sokkal közelebbi rokonaink, mint valaha gondoltuk volna. Afrikában, természetes környezetükben figyelte meg őket, míg el nem fogadták jelenlétét, és feltárták előtte az emberéhez oly hasonló viselkedésüket. Évtizedes csimpánzkutató munka után figyelt fel a környezeti problémák súlyosságára. Ráébredt, hogy nagy a baj, a csimpánzok és más állatok száma rohamosan csökken és élőhelyeik egyre zsugorodnak. Azóta többek között létrehozta a világ számos országában létező Jane Goodall Intézetet, útnak indította a Roots and Shoots (Rügyek és Gyökerek) elnevezésű környezeti nevelési programot, több könyvet írt és a mai napig rengeteg előadást tart, illetve világszerte milliók számára jelent inspirációt.

A Szigeten helyet kap a magyarországi Jane Goodall Intézet is, amelynek önkéntesei Goodall hitvallását követve, csimpánz-örökbefogadó programjukat népszerűsítik. Az adományokból egy Kongóban működő csimpánzmenhelyet támogatnak, ahol az árván maradt kölykök és az illegális kereskedelemből megmentett emberszabásúak rehabilitációja folyik. Goodall előadása mellett a klímaváltozásról is hallhatunk majd a fesztiválon.

TESSÉK ÁM SIETNI! MÁJUS 9-IG MÉG KEDVEZMÉNYESEN LEHET MEGVÁSÁROLNI AZ IDEI FESZTIVÁLJEGYEKET:

#SZIGET2019 – Join the Love Revolution

Foo Fighters, Ed Sheeran, Florence + the Machine, Twenty One Pilots, The 1975, Martin Garrix már biztosan velünk lesz a Szigeten 2019-ben. Hamarosan érkeznek a további fellépők is! Várunk titeket a Szabadság Szigetén!

 

AZ IDEI PROGRAM EGYIK, TALÁN A LEGNAGYOBB ÉRDEKLŐDÉSSEL VÁRT SZTÁRFELLÉPŐJE A FOO FIGHTERS ZENEKAR: