A víztakarékosság is nagy figyelmet kap az idei Sziget Fesztiválon. A rendezvény egy speciális kampánnyal készül a zuhanyzási idő csökkentésére, amit tavaly kísérleteztek ki a fesztiválon. Minden zuhanyfülkét takarékos zuhanyzásra felhívó matricákkal látnak el. Ez akár már húsz százalékos vízmegtakarítást is eredményezhet. A szervezők kreatív módon fogják felhívni a figyelmet a fesztivál területén elérhető vízvételi lehetőségekre is. A vízcsapok a szolgáltatási térképen is fel lesznek tüntetve, és a vízlelőhelyeket embernagyságú vízcseppek fogják jelölni. Az Eco Camping területén vákuumöblítéses ECO-vécéket telepítenek, amelyekkel nyolcvanöt százalékos vízmegtakarítás érhető el – mondta el Kádár Tamás, a Sziget Fesztivál főszervezője.

A Duna tisztán tartására is fontos szempont. A Sziget önkéntesei ezért naponta tartanak majd közös szemétszedést, hogy a Sziget dunai partszakaszán ne juthasson hulladék a vízbe. Mindezek mellett a fesztivál az idén bevezet egy új étkeztető blokkot, ahol a fenntartható táplálkozás kerül a középpontba. Ebben a blokkban alacsony széndioxid-kibocsátású ételeket – nemcsak a vegán és vegetáriánus, hanem halat és csirkét – forgalmazó helyeket találhatnak a fesztiválozók.

Az itt képződött konyhai hulladékot a Szigetre kitelepülő mobil komposztáló berendezésben dolgozzák majd fel, amelyben a tervek szerint száz köbméter ételmaradékot, lebomló csomagolást tesznek újrahasznosíthatóvá. Az itt készülő humusz anyag az Óbudai-sziget rekultivációjához használja majd fel a Főkert közvállalat. A mobil komposztáló mellett egy „látványlabor” is helyet kap, amelyben a komposztálás folyamatát tudományos igényességgel mutatják be a látogatóknak.

Az energiahatékonyság érdekében a fesztivál önálló mérőórával szereli fel a kereskedelmi egységeket, és energiahatékonysági tanácsokkal látják el az üzemeltetőket. Az önkéntesek segítségével azt is figyelik majd, hogy a javasolt intézkedésekből melyeket vezetik be.

Az ECO CAMPING POWERED BY E.ON a fesztivál tudatoskemping-zónája lesz, ahol a korábban már említett vákuumos vécék mellett upcycling bútorokkal, közösségi reggelikkel, környezetbarát tisztítószerekkel teremtenek zöld kempinget a fesztiválozók számára. A sikeres tavalyi bemutatkozás után az idén újra lesz napelemmel működő kemping az E.ON támogatásával. A különleges hangulatú és egyben fenntartható Eco Kemping nemcsak kényelmes, hanem környezettudatos is lesz, hiszen E.ON Solar napelemek állítják elő a melegvizet és az áramot.

Szintén napelemek segítik majd a telefontöltést az energiacég standján, ahol a fesztiválozók hűsölve töltődhetnek fel. Az E.ON élményeket is kínál: a standjuk és a tavaly népszerűvé vált lépésszámláló applikációjuk az idén újabb meglepetéseket tartogat a látogatóknak.

Tessék ám sietni! Május 9-ig még kedvezményesen lehet megvásárolni az idei fesztiváljegyeket:

#SZIGET2019 – Join the Love Revolution

Foo Fighters, Ed Sheeran, Florence + the Machine, Twenty One Pilots, The 1975, Martin Garrix már biztosan velünk lesz a Szigeten 2019-ben. Hamarosan érkeznek a további fellépők is! Várunk titeket a Szabadság Szigetén!

 

Az idei program egyik, talán a legnagyobb érdeklődéssel várt sztárfellépője a Foo Fighters zenekar: