Mark Zuckerberg, a legnépszerűbb internetes közösségi oldal, a Facebook alapítója a fejlesztői előtt tartott beszédében egy sor alapvető változást jelentett be a Facebookkal, az Instagrammal és a hozzá kapcsolódó alkalmazásokkal kapcsolatban – írta a 444.hu a BBC-re és a Verge-re hivatkozva. A Facebook adatvédelmi botrányaira utalva elismerte, hogy a magánszféra védelmében újra kell építeniük a felhasználók bizalmát, így ebbe az irányba szeretné elmozdítani a céget.

A jövőben a Facebook Messengeren folytatott beszélgetés alapból titkosított lenne, vagyis azok tartalmát a Facebook nem látná, csak a felhasználók. Valamint a platformot integrálják a WhatsApp nevű közösségi oldallal.

Az Instagramon pedig privát lájkszámlálóval fognak kísérletezni, így csak a poszt tulajdonosa látná, hányan kedvelték.

A közösségi oldalon pedig a jövőben nem csak képeket vagy videókat lehet majd megosztani, hanem bevezetik a szöveges posztokat is, de lehet majd rajzolni is. Emellett több lehetőség lesz arra, hogy csak egy rövid időre osszunk meg egy üzenetet, így nem tárolnák azokat örökké.

A Facebook applikációját úgy alakítják át, hogy ne a newsfeed (vagyis a mások bejegyzéseit vagy az általunk kedvelt oldalak cikkeit megosztó hírfolyam, azaz jelenleg a középső sáv) legyen a központban, hanem az egyes csoportok és az események.

Ráadásul az alkalmazás a jellegzetes kék színt is elengedi. Az új design először az Egyesült Államokban jelenik meg, aztán kiterjesztik. A mobilos változat hamarosan megjelenik iOS-en és Androidon, az asztali gépeknél még várni kell pár hónapot.

További újítás, hogy tesznek egy lépést az olyan randialkalmazások felé is, mint a Tinder. Ugyanis bevezetik a Secret Crush nevű funkciót, amivel bizonyos országokban a felhasználók Facebook-ismerőseik közül bejelölhetnek kilencet, akik szimpatikusak nekik. Ha pedig ez kölcsönös, lehet randizni.

A Facebook randizós funkcióját 14 további országra terjesztik ki (például a Fülöp-szigetekre, Brazíliára, Vietnámra és Szingapúrra), de az Egyesült Államokban és Európában egyelőre nem lesz elérhető.