A szerbiai munkások helyzete ma jobb, mint tegnap, de rosszabb, mint holnap, ezért törekszünk arra, hogy napról napra javuljon a  helyzet, mondta a munkaügyi miniszter, Zoran Đorđević május elseje, a Munka ünnepe alkalmából.

A miniszter a Politikának adott interjújában beismerte, hogy amellett, hogy pozitívan látják a jövőt, a munkások továbbra is a legtöbb esetben a bizonytalanságra panaszkodnak, különösen a meghatározott idejű munkák, illetve idénymunkák esetében.

„Panaszkodnak az alacsony fizetésekre is, arra, hogy a munkaadó a minimálbér után fizeti a járulékaikat, a fizetésük egy részét pedig kézben kapják”, mondta Đorđević.

Ami a munkahelyi biztonságot illeti, a miniszter kiemelte, hogy az erre vonatkozó új törvény elfogadását követően Szerbiában először előírják majd a munkaadó számára és kötelezővé teszik, hogy biztosítsa alkalmazottait, így a munkahelyen történt balesetet követően azonnal kifizetésre kerülhet a kártérítés, bírósági eljárás nélkül.

Đorđević bejelentette, hogy az új Munkaügyi törvény, amely egyensúlyt teremtene a munkások és a munkát adók között, csak 2021 folyamán kerülhet a parlament elé, de róla már a jövő év folyamán megkezdik a vitát, írja a Tanjug.