Szerbia kész már holnap folytatni a párbeszédet, amennyiben Koszovó eltörli a szerbiai árura kiszabott büntetővámot – ezt Aleksandar Vučić szerb államfő jelentette ki hétfőn Berlinben a Nyugat Balkánnal kapcsolatos csúcstalálkozón a Federica Mogherinivel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott tárgyalást követően tudatja az N1 Televízió.

A tudósítás szerint a megbeszélés pravoszláv húsvét szokás szerint tojástöréssel vette kezdetét.

– Egy jó beszélgetésen vagyunk túl, és számomra úgy tűnik, hogy teljes mértékben egyetértünk abban, hogy óriási jelentősége van annak, hogy folytatódjon a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd. Megmondtuk, hogy mi készen állunk már holnap folytatni a tárgyalásokat, de az már nem rajtunk múlik, hogy erre valóban sor kerül-e – jelentette ki Vučić újságíróknak.

Az államfő kiemelte, hogy Szerbia szeretné megőrizni a békét és stabilitást, de azt mondta, kétli, hogy a mai berlini tárgyaláson bármilyen megoldás születne.

– Azt mondtam Mogherininek, hogy „Most látsz engem leginkább mosolyogni, de azért, mert Szerbiát úgy sarokba szorítottátok, hogy nincs más kiút, védenünk kel hazánkat” – nyilatkozta a sajtónak a szerb elnök.

Vučić hangsúlyozta, hogy Szerbia ellenzi a határmódosítást, de ez az ötlet azért merült fel, mert valamilyen megoldás-javaslatról beszélni kell.

„Azért vetettem fel egy adott pillanatban a határmódosítás ötletét, mert van egyféle határ, amit a spanyolok ismernek el, és egy másik, amit az oroszok. A németek más határt ismernek el, mint az angolok, a kínaiak pedig egy harmadikat. Ezekben a különbségekben kellene kompromisszumra jutni” – szögezte le az államfő.

Vučić beharangozta, hogy kedden Berlinben bilaterális tárgyalásokra fog sor kerülni.

Ana Brnabić szerb kormányfő ugyancsak a német fővárosban tartózkodik.

A Federica Mogherinivel, a brüsszeli dialógus közvetítőjével folytatott hétfői megbeszélés bevezetője volt annak a délutáni csúcstalálkozónak, melyen Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár a Szerbia és Koszovó közötti párbeszéd újbóli beindítását szorgalmazza majd, tekintettel arra, hogy a húsz évvel ezelőtti háború óta a Belgrád és Pristina kapcsolatai most jutottak mélypontra – közölte a France Presse.

Ivica Dačić szerb külügyminiszter még korábban kijelentette, hogy nem számít arra, hogy a berlini csúcstalálkozó a felek számára történelmi horderejű lesz, de akár még jót is hozhat, amennyiben Pristinát rákényszerítik arra, hogy vonja vissza a szerbiai és a boszniai árura kivetett büntetővámot.

Nyitókép: printscreen