Oroszországban nyilvánvalóan totális demokrácia van: az állampolgárok még arról is szabadon dönthetnek, mi legyen a neve a haditengerészet legújabb szuperfegyverének.

Kedden bocsátották vízre az orosz haditechnika legújabb büszkeségét, a Belgorod atommeghajtású tengeralattjárót. Ez már önmagában újabb „leg” lenne, hiszen 184 méteres hosszával minden bizonnyal világrekorder lesz a hajó. Ha majd teljesen elkészül és átadják az orosz flottának. A tegnapi vízre bocsátást ugyanis még a hajó teljes összeszerelése, majd felszerelése követi; várhatóan 2020-ban állhat hadrendbe.

A Belgorod nem vadonatúj fejlesztés, már egy ideje állt a naftalinban. Még a 949A Antyej tervszámú sorozat keretén belül (NATO kód: Oscar II) kezdték építeni, a szovjetek „ősi” hajógyárában, az Arhangelszk melletti Szeverodvinszkben (Szevmas) 1992-ben, majd kicsit félretették, amikor a programot éppen abban az évben törölték.

2012-ben újra meglátták benne a fantáziát és 09852 tervszámmal felélesztették a programot. Az irányított robotrepülőgépek hordozására továbbfejlesztett  atomtengeralattjárók annak idején kimondottan az amerikai repülőgép-hordozók ellen lettek kitalálva, ezt azért az oroszok nem tévesztették szem elől az évek múlásával.

Amikor a Belgorod építését leállították, úgy becsülték, 100 millió dollárba kerülne a befejezése és az nem éri meg. Úgy tűnik, Moszkva most már megengedheti magának, hogy beszálljon a fegyverkezési verseny újabb fejezetébe, melyben Trump elnököt könnyen be tudta húzni a csőbe, viszont egyre inkább figyelnie kell Kínára.

Ha a Belgorod nem nyűgözne le valakit, akkor hozzátesszük: nem is maga a hajó a lényeg, hanem majdani fegyverzete. Hat, igazán különleges nukleáris töltettel ellátott drón hordozására képes.

Évek óta tartanak a találgatások, vajon a 2015-ben kiszivárgott torpedó tervei alapján mivel állnak majd elő az orosz mérnökök. Sokak szerint szándékosan szivárogtatta ki Oroszország a szupertorpedó terveit.

Akárhogy is, az oroszok valóban megépítették a világ legnagyobb torpedóját, amelyet Putyin elnök tavaly be is ismert, be is mutatott. A Status-6 drónként elhíresült eszköz (NATO kód: Kanyon) végül a Poseidon nevet kapta, akár 100 megatonnás atomtöltet hordozására is képes. Az egy kilométeres mélységben 180 km/h sebességgel haladó torpedó 24 méter hosszú, 1,6 m átmérőjű.

Az amerikai keleti partot (elméletben) olyan óriási szökőárral képes elpusztítani, amit nem lehet megelőzni, nem szólva a sugárszennyezésről.

A korlátlan hatótávolságú drónt állításuk szerint nem lehet elfogni. Természetesen Moszkva is tagadja, hogy ilyen fajta csapásmérő eszközről lenne szó és ez nem is reális, de azért például az Arktisz „felügyeletében” minden bizonnyal komoly szerepe lesz a tengeralattjárónak és felszerelésének.

Hogy Putyin bizonyítsa, milyen fejlett demokráciában élnek alattvalói, állampolgárai, az orosz védelmi minisztérium internetes oldalán nyílt szavazással lehetett dönteni arról, mi legyen a torpedó neve.

A Poseidonok hordozására nem kizárólag a Belgorod lesz alkalmas, a haditengerészet Habarovszk nevű tengeralattjárója lesz a másik „Poseidon-gazdi”.

A Belgorod egyik elődje, a Tomszk 2015-ben (Fotó: Wikipedia)