Eredményesen végződött a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására kiírt tender, kihirdették a győztest, egy kínai-magyar konzorciumot, a kínált ár elfogadható – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Pekingben.

A tárcavezető a közmédiának elmondta: május 25-ig megkötik a kivitelezési szerződést, amely akkor lép hatályba, amint a kínai Eximbank és a magyar kormány közötti hitelszerződésről is sikerül minden részletben megegyezni, ami várhatóan nyár közepéig megtörténik. A hatálybalépéstől számított öt éven belül pedig a teljes beruházás lezárulhat, tudósít az MTI.

Hozzátette, a tervek szerint az év végén, 2020 elején kezdődhet a kivitelezési munka.

Szijjártó Péter kiemelte: a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal felújításával Magyarország kínálja majd a kínai áruk leggyorsabb szállítási útvonalát Délkelet- és Nyugat-Európa között.

A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarországnak nyitott gazdaságú, exportorientált országként alapvető érdeke, hogy a világkereskedelem minél szabadabb legyen. Mivel mára a világkereskedelem talán legerősebb szereplője Kína, a magyar gazdaság teljesítménye szempontjából kiemelt fontossága van a magyar-kínai kereskedelmi kapcsolatoknak – mondta.

Ezért is nagy jelentőségű az a megállapodás – folytatta -, amelynek értelmében lehetőség nyílik a csirke- és a pulykahús Kínába exportálására. Emlékeztetett, hogy az elmúlt egy évben komoly gondot okozott a madárinfluenza és a sertéspestis jelentette állategészségügyi probléma, amelynek nyomán a magyar élelmiszeripari export drámaian visszaesett. A mostani megállapodás ezt kiegyensúlyozhatja – jelezte.

1,6 milliárd dollár az Újvidék-Szabadka szakasz felújítására

Zorana Mihajlović, Szerbia közlekedés minisztere ma Pekingben azt mondta, hogy az Újvidék Szabadka közötti szakasz a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának harmadik szakasza, amelynek kivitelezéséről tavaly aláírták a szerződést a kínai vállalatokkal, a munkálatok értéke pedig 1,16 milliárd dollár, tudósít a Beta.

„Erre a szakaszra készülőben van a műszaki dokumentáció, elvárásaink szerint pedig az év végéig megkezdődhetnek a munkálatok, amelyek mintegy 2,5 évig tartanak majd”, mondta Mihajlović.