Szeptemberig látogatható Szegeden az a tárlat, amelyen az elmúlt 25 év legfontosabb mobiljait láthatja a közönség. De vannak ott még ennél régebbi darabok is, írja összefoglalójában a hvg.hu.

Manapság, amikor már szinte minden hónapra jut egy-egy okostelefon-bemutató, nagyon nehéz azt elképzelni, hogy egy mobiltelefonon keresztül bonyolított hívásból országos hír legyen. Pedig volt ilyen, igaz, nem mostanában: 1990. október 15-én Bod Péter Ákos egykori ipari és kereskedelmi miniszter volt az első, aki Magyarországon egy elindíthatott egy ilyen hívást, méghozzá egy Motorola MCR 4800XL készüléken – ami akkora volt, mint egy táska. Többek között ezt a mobilt is megnézheti most az, aki ellátogat a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában nyílt mobilos kiállításra.

A GSM – Generációk Saját Mobiljai című tárlaton látható készülékeket négy budapesti magángyűjtő (Csernák Márton, Domokos Zoltán, Novák László, Szepes György, Mobilmementók baráti kör), valamint egy szegedi mobilgyűjtő (Ördögh Zoltán, Retromobil) több ezer darabos gyűjteményéből válogatták ki a szervezők.

Így kerülhetett bele az a készülék is, amivel Bod Péter Ákos a fent említett történelmi mobilhívást elindíthatta. Talán ez a készülék mutatja a legjobban azt, honnan is indult el a kommunikáció forradalma.

De még így sem ez a legrégebbi készülék, amit a kiállításon látni. A „legidősebb” jelzőt egy Motorola személyhívó érdemelheti ki, amit 1977-ben készített a gyártó.

A kiállításról persze nem hiányozhatnak a Nokia készülékei sem. A hagyományos darabok mellett az egyik legkülönlegesebb az a 2110i Olimpifon, amit 1996-ban az atlantai olimpiára készített a gyártó, és amiből összesen 2000 darab van a világon.

Fotó: Pavló Péter