A csapadékot és a villámárvizeket előrejelző rendszert alakítanak ki a magyar-szerb határ menti térségben – tájékoztatta a projektben résztvevő Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a klímaváltozás miatt térségünkben egyre kevesebb a csapadék, egyben időbeli eloszlása egyre szélsőségesebb. Ez főleg Közép-Európa városi térségeiben okozhat jelentős károkkal járó villámárvizeket.
A 750 ezer eurós uniós támogatással megvalósuló projekt fő célja egy csapadék- és villámárvíz-monitoring, előrejelző és online tájékoztató, figyelmeztető rendszer kialakítása a magyar-szerb határ menti régiók városaiban.
A térség két legnépesebb városában Újvidéken és Szegeden olyan mérőhálózatot építenek ki, amellyel az eddigieknél jóval nagyobb térbeli felbontásban ismerhető meg a lehulló csapadék mennyisége. A rendszer folyamatosan gyűjtött adatai és a mérések valós idejű megjelenítése jelentősen segítheti az extrém csapadékesemények idején a városlakókat a védekezésben, vagy a helyi döntéshozókat és közműszolgáltatókat az esetleges válsághelyzetek kárainak enyhítésében.
A szegedi és az újvidéki egyetem kutatói partnereikkel kifejlesztenek egy olyan valós idejű rövid távú csapadék és villámárvíz előrejelző-rendszert, amely nem csak a két városra, hanem az egész térségre kiterjed. Az előrejelzések távérzékeléses eljárással gyűjtött adatokon alapulnak, a két városban kiépített rendszerek mérései a pontosabb prognózist lehetővé tevő finomhangolásához szükségesek.
A projekt keretében gyűjtött mérési adatok és az előrejelzések szabadon elérhetők lesznek, és kifejlesztenek egy korai figyelmeztető rendszert, melyet a lakosság vagy a helyi hatóságok alkalmazhatnak az extrém csapadék okozta elemi károk enyhítésére vagy a veszélyes időjárási eseményekre történő felkészülés során.

Fotó: illusztráció